Budapestet emlegették már Bosszúállókban is, most pedig az Amerika Kapitány második részének egyik kibővített jelenetében jön szóba fővárosunk. Láthatjuk valaha filmen, hogy mit művelt a Fekete Özvegy és Sólyomszem Magyarországon?

 

Az Amerika kapitány - A tél katonája egyik jelenetében a S.H.I.E.L.D.-főnök, Alexander Pierce (Robert Redford) azt feszegeti, vajon mit szólna ahhoz a Fekete Özvegy (Scarlett Johansson), ha nyilvánosságra kerülne a múltja.

Ez a jelenet szerepelt a film moziverziójában, most azonban megnézhetjük a kibővített változatát is, melyben a következők hangzanak el Redford szájából: "Semmi sem marad titokban a maga múltjából sem. Budapest, Oszaka, a gyerekosztag... Biztos, hogy készen áll arra, hogy a világ megtudja, milyen is valójában?"

A képregényekből lehet tudni, hogy a "gyerekosztag" kifejezés (melynek említésére a Fekete Özvegy idegessé válik) egy olyan programra utal, melynek keretében a KGB szuperkémeket képzett, és Natasha Romanoff is innen került ki. A film végső változatából kivágott megjegyzés miatt a rajongók már azon kombinálnak, hogy a Marvel esetleg egy olyan előzményfilmet tervez, melyből megismerhetjük a Johansson által alakított figura múltját.

Arról is lehet álmodozni, hogy a Fekete Özveggyel és a Jeremy Renner játszotta Sólyomszemmel a középpontban készül majd egy film, amely a korábbi budapesti kalandjukat dolgozza fel, ugyanis a Bosszúállók-ban e két figura között merült fel Budapest ebben a rövid párbeszédben.

Fekete Özvegy: Pont olyan, mint Budapest volt.

Sólyomszem: Nagyon különbözően emlékszünk Budapestre.

Már alapanyag is létezik ehhez az esetleges filmhez, mert tavaly februárban jelent meg a Marvel Secret Avengers című képregény-sorozatának első része, ami pont a budapesti küldetést mesélte el. A sztoriban kulcsszerepet játszik egy Andras Bertesy nevű gazfickó, Sólyomszemnek pedig csúnyán ellátják a baját egy olyan budapesti háztetőn, ahonnan remek kilátás nyílik a Parlamentre. 

Két éve, a Bosszúállók bemutatója idején mi is megkértük az olvasóinkat, hogy eresszék szabadon a fantáziájukat, és találják ki, vajon mit csinálhattak a szuperhősök Budapesten - rengeteg ötletes sztorit kaptunk akkor. De az is látszik, hogy nem csak minket, magyarokat tart lázban a Fekete Özvegy és Sólyomszem budapesti kalandja, mert már készültek rajongói plakátok is az erről szóló, egyelőre csak képzeletben létező filmhez.

Rajongói plakátok a Budapest című, egyelőre képzeletbeli Marvel-filmhezForrás: Moviepilot

Biztosan viszont csak annyit lehet tudni, hogy Nicole Perlman, A galaxis őrzői társírója egy ideje már dolgozik egy különálló Fekete Özvegy-film forgatókönyvén, de a Marvelnél megszokott dolog, hogy nagyon sok ötletet fejlesztenek párhuzamosan, és ezek közül csak néhány konkrét film kap majd zöld utat később. Biztosan tehát továbbra sem lehet tudni, lesz-e Budapesten játszódó Bosszúállók-film, fővárosunk nevének időnkénti belengetése azonban akkor is izgalmas, ha megmarad MacGuffin-elemnek.

Scarlett Johansson egyébként 13 évvel ezelőtt szerepelt már egy részben Budapesten játszódó filmben, az Amerikai rapszódiá-ban, amelyben a 2-es villamoson ülve csodálkozott rá a Gellért-hegyi Szabadság-szobor szépségére, és még magyarul is megszólalt.