Megemlékeztek a napokban elhunyt Robin Williamsről az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet tagjai is, akik a közösségi hálón sajnálkoztak az Oscar-díjas amerikai színész halála miatt, külön megemlítve néhány filmjét.

Az Irakban és Szíriában harcoló radikális csoport - korábbi nevén Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) - egyik tagja Abdallah néven a Twitteren azt írta: annak ellenére is kedvelte Robin Williams filmjeit, hogy a színész Irakban és Afganisztánban is meglátogatta az odaküldött amerikai csapatokat. Kiemelte a Jumanji című vígjátékot.

Nézte és gyűlölte

Abdallah, aki a mikroblog oldalon közölt információk szerint 19 éves, szalafistának, síitaellenesnek, az Iszlám Állam támogatójának, a demokrácia elleni harcosnak, az IÁ által Irak és Szíria területén kihirdetett kalifátushoz hű embernek és a hitetlenek ellenségének vallja magát. Robin Williamsről szólva azonban azt írta, rajongott érte, és gyerekkorában sok filmjét látta. Erre válaszul egy másik dzsihádista, Hazimi Nasszer megjegyezte, ő is nézte és gyűjtötte a színész filmjeit, amelyek emlékét máig őrzi gondolataiban.

Ki mit nézett?

Abdallah bejegyzése élénk eszmecseréhez vezetett a dzsihádisták filmes ízléséről. Egyikük - egy magát Ibn Fulánnak nevező férfi - például azt írta, hogy a kedvencei közé tartozik az Oroszlánkirály című Disney-rajzfilm. Ugyanakkor megjegyezte, komoly aggodalommal tölti el, hogy társai nagyobb kedvet éreznek ahhoz, hogy kedvenc filmjeikről írjanak, mint hogy a dzsihádról beszéljenek. "Azért vagyok jelen itt a Twitteren, hogy hírekkel szolgáljak, ne pedig romantikus vígjátékokat értékeljek" - írta.

Ez viszont nem tetszet egy másik szélsőségesnek, aki azt kérdezte, miért olyan nehéz elképzelni, hogy egy Iszlám Államot támogató mudzsahed filmeket is néz? Egy másik társuk - James Griffiths név alatt - amiatt sajnálkozott, hogy Hollywoodban kevés az olyan film, amely összhangban van az iszlám fundamentalista értelmezésével.

Az IÁ harcosai előszeretettel használják a közösségi hálót, főként a Facebookot és a Twittert, hogy terjesszék ideológiájukat és terrorista cselekményeikkel hencegjenek.