Októberben jön valami furcsa és megmagyarázhatatlan

2014.08.22. 10:20

Október 30-án kerül a magyar mozikba Reisz Gábor első nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. A mindössze hétmillió forintból, gerillakörülmények között készült film az idei Karlovy Vary-i filmfesztiválon debütált július elején, akkor lelkes kritikánkban úgy méltattuk, hogy "egyszerre kapja el nagyon-nagyon viccesen a szerelmi bánatban szenvedő fiatalok egyetemes, szerethető szánalmasságát és a mai magyar lét egy fokkal talán kevésbé aranyos szánalmasságát".

A film főhőse egy Áron (Ferenczik Áron) nevű huszonkilenc éves, állástalan, frissdiplomás fiú, aki egy fájdalmas szakítás után próbálja összerakni az életét.

Ferenczik Áron a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmbenForrás: Reisz Gábor

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezőszakán idén végzett Reisz korábban remek kisfilmjeivel (Külalak, Judith Keith) vetette észre magát, és az osztálytársaival közösen készített Nekem Budapest című szkeccsfilmben az ő epizódja volt az egyik legjobb. A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan forgatókönyvét is maga írta, de ő volt a film operatőre és zeneszerzője is.