Kulka túszejtős krimijét Kanadában díjazták

2014.09.02. 12:52

Szép elismerést söpört be az idei év egyik legjobb magyar filmje, A berni követ. Hétfőn este osztották ki a montreali filmfesztivál díjait, és az elsőfilmesek versenyében Szász Attila filmje kapta a harmadik legjobbnak járó szobrot, a Bronze Zenith-et. Tizennyolc elsőfilmet mutattak be a szekcióban, a díjat a montreali magyar tiszteletbeli konzul, Szentmihály Gyula vette át.

Szabó Kimmel Tamás és Kulka János A berni követ című filmbenForrás: MTVA

A berni követ (kritikánk) tévéfilmnek készült, mégis egy itthon sanyarú sorsú műfajban, a thrillerek mezőnyében villantott nagyot. Két évvel a forradalom leverése után, 1958-ban két magyar emigráns fiatal (Szabó Kimmel Tamás és Kádas József) túszul ejtette a svájci magyar nagykövetet (Kulka János) és személyzetének néhány tagját.

A megtörtént esemény alapján Köbli Norbert (A vizsga) írta a forgatókönyvet, amelyből aztán feszült és fordulatos, az alacsony költségvetést is a maga javára fordító thrillert rendezett Szász Attila.

Reméljük, Szász ezzel a díjjal közelebb kerül ahhoz, hogy elkészíthesse első mozifilmjét, a Zoé-t, amely egy természetfeletti thriller lenne.