Szeptemberben 5-én a torontói filmfesztiválon lesz a világpremierje Hajdu Szabolcs Délibáb című pusztai westernjének. Az ebből az alkalomból kiadott nemzetközi előzetesben olyat lehet látni, ami magyar filmben eddig még nem igazán volt. Hajdu Vadnyugattá változtatta a Hortobágyot, és egy bundabotrányba keveredett, fekete focistát (Isaach De Bankolé) tett meg a magyar puszta szófukar hősévé.

Lassanként teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a magyar filmesek megtanultak valóban kedvcsináló előzeteseket készíteni. Korábban az Isteni műszak és a Megdönteni Hajnal Tímeát trailere láttán is rögtön moziba akartunk menni, most pedig minden vágyunk az, hogy végre láthassuk, hogyan lázad fel De Bankolé a hortobágyi raszolgatelepen. Nagyszerűen ágyaz meg a kirobbanó erőszaknak az előzetes, a Kossuth Rádió szignálja egyszerre idézi meg a Délidő című westernklasszikust, és löki vissza a rögös magyar valóságba az eseményeket.

A megmutatott másfél perc alapján a rezzenéstelen arcú De Bankoléval sikerült egy olyan színészt megnyernie a főszerepre Hajdu Szabolcsnak (Fehér tenyér, Bibliotheque Pascal), akiben megvan az a mitikus erejű jelenlét, amely minden nagy westernszínész sajátja. Nem kell semmit csinálnia, csak néznie, és mi mégis csak rá figyelünk. Az elefontcsontparti De Bankolé több Jim Jarmusch-filmben is szerepelt, valamint láthattuk Lars von Trier Manderlay című filmjében, és a Casino Royale-ban is.

Isaach De Bankolé a Délibáb című filmbenFotó: Szilágyi Lenke

Az előzetes egy pörgős, akciódús westernt ígér, ennek ellentmond viszont, hogy a torontói filmfesztivál honlapján titokzatosnak, álomszerűnek, szürreálisnak mondják a Délibáb-ot, és Jancsó Miklós hatvanas évekbeli filmjeihez hasonlítják. A szintén a pusztában játszódó Szegénylegények-et hosszú, bonyolult kameramozgású snittek jellemezték. Ne felejtsük el azonban, hogy egy igazán jó western lövöldözések, és emlékezetes arcvonású emberek felvonultatásán kívül, a tájban is elmerül és mesél róla. Az előzetes ebben a tekintetben is biztató. Francis (Isaach De Bankolé) egy rozzant vonaton vánszorog a pusztában, később terepjáróval száguldoznak és nyelik a port.

A puszta Délibáb című filmbenForrás: Origo

Hajdu felesége és állandó alkotótársa, Török-Illyés Orsolya a következőket mesélte nekünk figurájáról: "kiszolgáltatott helyzetben él a farmon, ahova családi vonalon kötődik, és Francisben szövetségesre lel a régi rend visszaállítása érdekében". Azt is mondta, hogy a férjét "mindig is izgatta ez a táj. Amikor még nem volt kész az autópálya Debrecenig tartó szakasza, mindig erre jöttünk, és mindig megálltunk a Hortobágyon, sok közös élményünk van innen".

Török-Illyés Orsolya a Délibáb című filmbenFotó: Szilágyi Lenke

Polgár Tamás a telep vezetőjének egyik pribékjét alakítja, és több román színész is felbukkan a filmben. A Délibáb magyar-szlovák koprodukcióban készült, a Filmalap 350 millió forinttal támogatta, a magyaron kívül franciául, angolul és románul is beszélnek benne. A hazai mozik november 13-tól fogják vetíteni.