Amióta az eszemet tudom, sosem sajnáltam másfél órát az életemből évi egy új Woody Allen-film megnézésére. Voltak nehezebb időszakok, különösen a Süti, nem süti, A Jade skorpió átka, a Holly Woody történet és a Csak az a szex című filmekkel fémjelzett időszakban, majd a Füles - Kasszandra álma dupla-mellélövéskor. De utána mindig hip-hopp eltelt megint egy év és jó esetben jött egy üdítően szellemes, igazi woodyallenes visszatérés, mint a Match Point, a Vicky Cristina Barcelona vagy az Éjfélkor Párizsban, ami elfeledtette az előző évi csalódásokat és megerősítette, hogy milyen szerencsénk van, hogy olyan korban élünk, amikor minden évben van új Woody Allen-film.

Mostanában viszont úgy veszem észre, hogy a Mester kezd beállni az egy remekmű - egy felejthető kis semmiség váltakozásra, és minden Match Point-ra jut egy Füles, egy Vicky Cristiná-ra egy Férfit látok álmaidban, Éjfélkor Párizsban-ra pedig egy Rómának szeretettel. Tavaly nyáron a csodálatos Blue Jasmine volt soron, úgyhogy lehetett számítani rá, hogy idén nem lesz ilyen szerencsénk. Nem is lett.

Emma Stone és Colin Firth a Káprázatos holdvilág című filmbenForrás: Freeman Film

A hétvégén megnéztem a Colin Firth és Emma Stone főszereplésével készült Káprázatos holdvilág-ot (Magic in the Moonlight) és sajnos csapnivaló volt. Kilencvenhét perces játékideje ellenére vontatott, unalmas, egyetlen eredeti vagy meglepő pillanat sincs benne, a történet pedig (a Firth által alakított bűvész a Riviérára utazik, hogy bebizonyítsa egy látnokról, hogy sarlatán, de inkább egymásba szeretnek) untig ismert Woody-elemekből építkező, merő banalitás.

A magyar mozikban novemberben mutatják majd be, és akkor lesz róla részletes kritikánk is, de aki szereti Woody Allent, annak egyelőre csak annyi vigaszt nyújthatok, hogy Emma Stone még ebben a béna filmben is magával ragadó és ő a jövő évi Woody-betevőben is szerepelni fog, Joaquin Phoenix oldalán. Jövőre pedig tudjuk, mi jön sorban az életműben: egy remekmű.