Reese Witherspoon kilenc éve A nyughatatlan-ért nyert Oscar-díjat, majd az történt vele, mint Halle Berry-vel, Gwyneth Paltrow-val, Catherine Zeta-Jonesszal, Renée Zellwegerrel vagy Helen Hunttal is a szakmai csúcs után: karrierje mélyrepülésbe kezdett.

Az Oscar-átoknak nevezett jelenség ugyan megkímél pár színésznőt (Sandra Bullock, Marion Cotillard, Charlize Theron vagy nyilván Meryl Streep), de gyakoribb, hogy az elismerés után újabb Oscar-esélyes drámai kihívásokra vadászva belefutnak egy-két buktába, majd hopp, betöltik a negyvenet és onnantól elmaradoznak a szerepajánlatok. A most 38 éves Witherspoon azonban nekiveselkedett és szépen gatyába rázta a karrierjét.

Reese Witherspoon hétfőn a torontói filmfesztiválonForrás: AFP

A tavalyi Matthew McConaughey-újjászületés után idén már sokan Witherspoon-reneszánszot jósolnak és ennek egyértelmű jelei is vannak, szám szerint öt:

1. A Wild című regényadaptációban nyakába veszi a nyugati partot; a Telluride-i filmfesztiválon két hete bemutatott film után az amerikai kritikusok biztosra veszik a színésznő második Oscar-jelölését.

2. Most, amikor minden színész Paul Thomas Anderson filmjeiben szeretne szerepelni, Reese szépen leakasztotta a Beépített hiba legfontosabb női szerepét, bemutató szeptember végén a New York-i filmfesztiválon.

3. Torontóban pedig a napokban mutatták be idei harmadik drámai szereplését, a The Good Lie-t, amelyben egy szudáni menekült fiút pátyolgat az Oscar-jelölt Philippe Falardeau (Monsieur Lazhar) kamerája előtt.

4. Ő az egyik producere David Fincher várva-várt Holtodiglan-jának, sőt, annak idején még magának akarta Amy szerepét, ami végül Rosamund Pike-é lett.

5. Friss hír pedig, hogy legközelebb a zseniális Todd Haynes (Távol a mennyországtól) rendezi Peggy Lee jazzénekesnő (legismertebb slágere a Fever) filmbiográfiájában.