Véget ért a torontói filmfesztivál, ahol szinte minden év végi díjesélyes filmet levetítettek és ahogy az utóbbi években mindig, most is az a kérdés, hogy bemutatásra került-e vajon ott az év leendő "Legjobb film" Oscar nyertese? Megbízható iránytű a fesztivál közönségdíja is, hiszen a díj nyertese az utóbbi években rendre Oscar-jelölésig vagy győzelemig menetelt Torontóból.

2013 12 év rabszolgaság - 9 Oscar-jelölés, 3 győzelem, köztük Legjobb film
2012 Napos oldal - 8 Oscar-jelölés, 1 győzelem
2011 És most merre? - nem jelölték Oscarra
2010 A király beszéde - 12 Oscar-jelölés, 4 győzelem, köztük Legjobb film
2009 Precious - 6 Oscar-jelölés, 2 győzelem
2008 Gettómilliomos - 10 Oscar-jelölés, 8 győzelem, köztük Legjobb film

Idén a The Imitation Game-et szerette legjobban a torontói publikum és a statisztika fényében nagy önbizalommal indulhat neki a szezonnak a norvég Morten Tyldum (Fejvadászok) első angol nyelvű filmje Alan Turing, második világháborús kódfejtőről. A homoszexuális zseni szerepében Benedict Cumberbatch szinte biztos, hogy bezsebeli első Oscar-jelölését és szereplőtársa, Keira Knightley is bízhat a másodikban (2006-ban a Büszkeség és balítélet-ért jelölték), ezúttal mellékszereplőként.

The Imitation GameForrás: The Weinstein Company

A torontói bemutatók közül biztos Oscar-esélyes még a The Imitation Game-hez hasonló témájú (brit önéletrajzi film egy őrült/zseniről) The Theory of Everything, a Velencében agyonajnározott Birdman és a már Cannes-ban bemutatkozott Foxcatcher (kritikánk), de pezsgőt még egyik film forgalmazójának se kell bontania, hiszen a New York-i filmfesztiválon még jön a Holtodiglan és a Beépített hiba, az év utolsó heteiben pedig a Csillagok között és az Unbroken.