Mennyire lehet rossz egy film, amelyben Jennifer Lawrence és Bradley Cooper a főszereplő és az Oscar-díjas Susanne Bier a rendező? Én azt mondanám elsőre, hogy azonnal nézném. Na de, milyen lehet az a film, amit ezzel a két főszereplővel és ezzel a rendezővel három évig nem engedtek moziba? Így már kevésbé biztató a helyzet.

Serená-t rögtön a Napos oldal után forgatta együtt az abban a filmben tökéletesen együttműködő Lawrence és Cooper. A Napos oldal-ért mindkettőjüket Oscarra jelölték, Jennifer nyert is és egy év múlva újra együtt szerepeltek az Amerikai botrány-ban és ismét Oscar-jelölésig vitték.

Jennifer Lawrence és Bradley Cooper a Serena című filmbenForrás: StudioCanal

Ők ketten tehát egyértelműen karrierjük csúcsán vannak, nagyjából bármit el lehet adni a nevükkel, sőt, Jennifer Lawrence jelenleg a legkeresettebb hollywoodi színésznő. Dán rendezőnőjük, Susanne Bier sem panaszkodhat; három éve nyert Oscart az Egy jobb világ-ért, majd a könnyedebb Csak a szerelem számít című Mamma Mia!-utánérzése is sikeres volt. Mégis, a nagy gazdasági világválság idején játszódó szerelmesfilmjét a két jól csengő nevű sztár ellenére sem akarták moziba küldeni. Ilyen esetekben, amikor a stúdió nem bízik a filmben, gyorsan kihozzák pár kevésbé fontos piacon, Amerikában pedig maximum a hipermarketek akciós DVD-kosaraiból próbálnak valami kárenyhítő bevételt összecsiholni.

Az amerikai forgalmazó évekkel ezelőtt megvette a film jogait, de máig nem tűzött ki hivatalos bemutatót, éppen ezért meglepő, hogy a Serena most bekerült az októberi londoni filmfesztivál programjába (bár nem kap a sztárok jelenlétével megspékelt gálavetítést), majd november-december folyamán egy sor európai országban kijön moziban. Az előzetes nem túl természetes párbeszédeket, azonban korhű kosztümökben is nagyon szemrevaló Jennifer Lawrence-t sejtet.

Faramuci helyzet, hogy Bier a Serena forgatása óta két dán filmet is leforgatott és a napokban a torontói filmfesztiválon már be is mutatták a legújabb, A Second Chance című drámáját, amelyben Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister a Trónok harcá-ban) egy detektívet alakít, aki a rettegett csecsemőhalálban meghalt gyermekét elcseréli egy kábítószerfüggő pár elhanyagolt újszülöttjére.

Az előzetes lényegesen biztatóbb, mint a Serená-é és megerősíteni látszik, hogy a rendezőnő anyanyelvén, és az általa nagyon kedvelt "elcserélt életek" témában a legmagabiztosabb. Az A Second Chance is lesz a londoni filmfesztiválon és jövőre hozzánk is biztos eljut, a Serená-ról viszont el tudnám képzelni, hogy végül csak DVD-n hozzák ki Magyarországon.