A tavaly elhunyt James Gandolfinit utoljára láthatjuk premierfilmben a mozikban - október végén jön a csodálatos színészgárdájú, fagyos hangulatú és kíméletlen nagyvárosi gengszterfilmnek ígérkező Piszkos pénz (The Drop). Először az Origo Filmklubban nézhető a magyar feliratos előzetes, amelyből többek között az derül ki, hogy a filmben Gandolfini egy kocsmát igazgat Brooklynban, amely hiába viseli az ő nevét, igazából már évek óta a maffiáé, és italt is mérnek ugyan ott, de a hely fő profilja a fekete pénzek begyűjtése és tárolása. A bajok akkor kezdődnek, amikor két álarcos fickó kirabolja a kocsmát. Gandolfini egy hozzá tökéletesen illő szereppel, egy tehetségét remekül kihasználó filmmel búcsúzik a világtól.

Tom Hardy a hely ritkán beszélő, titokzatos múltú pultusát alakítja, aki gondoskodni kezd egy elkóborolt, cuki kiskutyáról, és így összeismerkedik az eb gazdájával, Noomi Rapace-szal. A belga Matthias Schoenaerts (Bikanyak) gyilkos pillantású bűnözőt játszik, aki egyáltalán nem örül kettejük kezdődő kapcsolatának.

A film korunk egyik legnagyobb krimiírójának, Dennis Lehane-nek (A titokzatos folyó, Hideg nyomon) a legújabb regényéből készült, a rendezője pedig a belga, a Bikanyak-kal Oscar-jelölésig jutó Michael R. Roskam. Hihetetlen, hogy milyen sok tehetséges ember dugta össze a fejét ezért a filmért. A Piszkos pénz-t október 30-tól vetítik a magyar mozik.