A Fehér Isten című magyar film is felkerült arra a listára, amelyről a következő hetekben az Európai Filmakadémia tagsága kiválasztja a 27. Európai Filmdíj jelöltjeit.

A válogatásban a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard kategóriájának fődíjával jutalmazott Mundruczó-film mellett olyan alkotások szerepelnek, mint Andrzej Wajdától a Walesa - A remény embere, a belga Dardenne testvérektől a Két nap, egy éjszaka, a lengyel Pawel Pawlikowskitól az Ida, a brit Mike Leightől a Mr. Turner, Lars von Trier nagy port kavart kétrészes A nimfomániás-ának rendezői változata, a Frank, a Kálvária, illetve a Scarlett Johansson főszereplésével készült Under the Skin. (A teljes szelekciót itt lehet megnézni.)

Mundruczó Kornél: Fehér IstenForrás: InterCom

Az Európai Filmakadémia háromezer tagjának szavazatai alapján november 8-án, a hagyományoknak megfelelően a Sevillai Európai Filmfesztiválon jelentik be az Európai Filmdíj jelöltjeit. A tagság a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró kategóriákban szavaz a jelöltlistáról. Az operatőr, vágó, jelmeztervező, zeneszerző, hangmérnök és látványtervező kategória legjobbjairól egy héttagú zsűri dönt.

Szabó Simon A fal (kritikánk) című kisfilmje a tamperei nemzetközi rövidfilmfesztivált díjazottjaként már korábban automatikusan jelölést kapott az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjára, ugyanis a rövidfilmes mezőny 15 európai filmfesztivál nyerteseiből áll össze, ezek közül szavaz majd a legjobbra a filmakadémia tagsága.

Szabó Simon: A falForrás: Friss hús

Két évvel ezelőtt két magyar film (Szabó Istvántól Az ajtó és Fliegauf Bencétől a Csak a szél) is szerepelt a jelölésre esélyes válogatásban. A 27. Európai Filmdíjakat december 13-án adják át Rigában, tavaly A nagy szépség (kritikánk) kapta a legjobb filmnek járó díjat.