A 2007-es A Bourne-ultimátum óta nyaggatják az újságírók Matt Damont és Paul Greengrass rendezőt, hogy mikor folytatják már az amnéziás ügynök történetét. Egészen biztosan a stúdió is győzködte őket, de ők elzárkóztak a folytatás gondolatától, befejezettnek érezték Jason Bourne kalandjait. És igazuk is volt, hiszen az ügynök a harmadik részben feltárta múltjának utolsó sötét foltjait is, elrendezte folyó ügyeit, aztán eltűnt a világ figyelő tekintete elől. Most azonban megtört a jég, bejelentették, hogy Damon ismét eljátssza Bourne-t, a filmet pedig Greengrass rendezi.

Lehet gúnyolódni, hogy van az a pénz, de nem hisszük, hogy a színész és a rendező hirtelen megszorult volna. Arról szólnak a hírek, hogy végre egy olyan forgatókönyvet tettek le Damon elé, amely elnyerte a tetszését. A színész híres arról, hogy megválogatja a filmeket, amikben szerepet vállal, így bizakodhatunk, hogy nem egy újabb felesleges folytatást erőlködik ki magából Hollywood. De ha még így is történik, az eredeti trilógiát ez már nem befolyásolja: megmarad a múlt évtized legjobb, akárhányszor újranézhető akciófilm-sorozatának.

Paul Greengrass és Matt Damon A Bourne-ultimátum forgatásánForrás: UIP Dunafilm

Miután Damon továbblépett, 2012-ben elkészült A Bourne-hagyaték (kritikánk), amelyben Jeremy Renner alakított egy Bourne-höz hasonló szuperügynököt. A stúdió annyira megörült Damon visszatérésének, hogy a Renner főszereplésével tervezett ötödik Bourne-film már bejelentett premierdátumát (2016. július 16.) át is adták Greengrass filmjének.