Szombaton este a miskolci Jameson CineFest filmfesztiválon a mai későhuszonévesek elveszettségét abszurd humorral bemutató VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (kritikánk) című magyar film nyerte el a zsűri nagydíját. Az indoklás szerint Reisz Gábor első nagyjátékfilmje azért kapta meg az Adolph Zukor-díjat, hogy "ezzel is biztassák a fiatal rendezőket arra: használják a mozi varázserejét, és változtassák a fiatalok életében tapasztalható nehézségeket komédiává, anélkül, hogy gúnyt űznének belőle".

Reisz Gábor a zsűri nagydíjávalForrás: CineFest

Magyar alkotás kapta a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat is. Egy bohócdoktor munkáját mutatja be Halász Glória Dr. Lala című filmje, amelyet a zsűri indokolásában úgy jellemzett, hogy arra tanítja a nézőt, hogy még a legnehezebb körülmények között álljanak pozitívan az élethez.

A fesztivál Pressburger Imréről elnevezett fődíját az Osztályellenség című szlovén alkotás kapta, amely egy középiskolai osztály és új tanáruk konfliktusát ábrázolja. A nemzetközi zsűri indoklásában úgy méltatta: az a szülő-gyermek-tanár hármas hétköznapi viszonyában jelentkező fontos kortárs problémára irányítja rá a néző figyelmét, emellett rámutat arra, hogy bár "egy világban élünk és a nyelvünk is azonos, sokszor mégis nehezen értjük meg egymást".

A nemzetközi ökumenikus zsűri a francia Céline Sciamma Csajkor (kritikánk) című filmjét ismerte el különdíjával, a legjobb kisjátékfilm az izraeli Guy Lichtenstein alkotása, a Születésnapi ajándék lett. A a legjobb animációnak járó Dargay Attila-díjat a nemzetközi zsűri a Tehén a tejesbögrémben című japán filmnek ítélte, amiért az költői módon meséli el apa és lánya megható történetét.

A záróünnepségen adták át a fesztivál életműdíját Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrnek. A Harmadik típusú találkozások, A szarvasvadász és a Gyilkos túra 84 éves alkotója köszönő beszédében azt mondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy nem Budapesten, nem szülővárosában, Szegeden, hanem Miskolcon kapott ilyen elismerést. Az Amerikában élő operatőr egyúttal ígéretet tett arra, hogy még visszatér a városba.

Zsigmond Vilmos a CineFest életműdíjávalForrás: CineFest

A CineFesten idén először közönségdíjat is kiosztottak. A nézők Patrick Alexander Parador Húngaro című dokumentumfilmjét találták a legjobbnak, amely egy Kolumbiában élő magyar férfi és a magyarokhoz vonzódó amerikai rendező kapcsolatát mutatja be.

A FIPRESCI, azaz a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége tagjaiból álló zsűri díját a kanadai Xavier Dolan ötödik nagyjátékfilmje, a Cannes-ban is díjazott Mommy (kritikánk) nyerte el. Ezt a filmet nevezte Kanada a jövő évi Oscar-díjra.