Ismerjük jól a néhány éve tartó hollywoodi trendet: mivel a filmsztárok már kevésbé vonzották be az embereket a mozikba, ezért elkezdtek sorozatokban, franchise-okban és szuperhősökben gondolkodni. Ennek a sikerreceptnek a kizárólagosságára cáfolt rá a hétvégén Denzel Washington, ismét bebizonyosodott ugyanis, hogy ő még mindig elég ahhoz, hogy önmagában sikerre vigyen egy filmet. A védelmező című keménykötésű, önbíráskodós akciófilmből még a látványos számítógépes trükkök is hiányoznak, és mégis toronymagasan az első helyen nyitott Amerikában.

A 33 milliós bevétel a harmadik legjobb Washington karrierjében, ennél többet csak az Amerikai gengszter és a Védhetetlen hozott a nyitó hétvégéjén. A Sony annyira biztos volt a sikerben, hogy már a premier előtt komolyan fontolgatták a folytatás lehetőségét. A sikerreceptet tehát A védelmező-re is alkalmazni akarják, és minden bizonnyal a Charles Bronson főszereplésével készült Bosszúvágy-sorozat mintáját követve Washington is majd többször visszatér, mint magányos igazságosztó. Ez azért is érdekes, mert a színész több mint harmincéves karrierje során még egyszer sem szerepelt folytatásban.

Denzel Washington A védelmező című filmbenForrás: InterCom

Az útvesztő című ifjúsági kalandfilm jól tartotta magát a második hétvégéjén, csak egy hellyel szorult vissza, és 58 milliós összbevételnél jár. Itt már biztos, hogy jön a folytatás. A hét másik fontos premierje, a Doboztrollok című stop-motion technikával készült animációs film 17,3 milliót gyűjtött össze, és ez a dobogó harmadik fokára volt elég. Ez is egyértelmű siker, aminek a kulcsa a tökéletes időzítés volt. Legutóbb két hónapja mutattak be rajzfilmet az amerikai mozik.

A hétvége legnagyobb vesztese Liam Neeson volt, akinek a Sírok között című legújabb filmje öt helyett zuhant vissza. Washingtonnal ellentétben, őt már unják az emberek magányos igazságosztóként. Ha az Elrabolva 3 sem robbant kasszát, Neeson kénytelen lesz pihentetni egy időre az akcióhős karakterét.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. A védelmező ($35,0/$35,0)
2. Az útvesztő ($17,5/$58)
3. Doboztrollok ($17,3/$17,3)
4. This Is Where I Leave You ($7/$22,6)
5. Delfines kaland 2 ($4,8/$33,7)
6. No Good Deed ($4,6/$46,6)
7. Sírok között ($4,2/$20,9)
8. A galaxis őrzői ($3,8/$319,2)
9. Kamuzsaruk ($1,5/$79,6)
10. Tini nindzsa teknőcök ($1,5/$187,2)