Döbbenetesen hatásos előzetes érkezett Clint Eastwood American Sniper című új filmjéhez. Az öreg cowboynak alig több mint két perc alatt sikerült az egyik legerősebb üzenetet megfogalmaznia a háború borzalmáról, amit valaha láttam. Jelen pillanatban bárhol szívesebben lennék, mint az Irakban szolgálatát teljesítő amerikai mesterlövész (Bradley Cooper) helyében. Olyan döntéseket kell napi szinten meghoznia, amikbe a legtöbben belerokkannánk.

Az előzetes a puritán jellegével is kitűnik a többi közül, nincsen hatásvadász zene, nem villog, mint egy diszkógömb, csak egy lehetetlenül hosszú pillanatot mutat meg: szétlőtt iraki városban járunk, és döntenie kell egy mesterlövésznek, hogy meghúzza-e a ravaszt.

Az American Sniper egy valós személy, Chris Kyle tengerészgyalogos életén alapul, akinek a nevéhez fűződik a legtöbb találat az amerikai hadsereg történetében. Tevékenységét nem nézték jó szemmel az irakiak, vérdíjat tűztek ki a fejére. A filmben Eastwood nem szerepel, csupán rendezi azt, a mesterlövész otthon aggódó feleségét Sienna Miller alakítja. Először december végén mutatják be néhány amerikai moziban, hogy indulhasson a díjakért, aztán január közepétől kezdik vetíteni a világ többi országában.

A hasonló témájú A bombák földjén hat Oscart kapott, a Zero Dark Thirty azonban már csak egy jelölést tudott díjra váltani az ötből. A kiadott bivalyerős két perc alapján, illetve a jól csengő Eastwood-Cooper páros miatt, van esély arra, hogy a jövő évi díjkiosztó is az iraki, illetve a terror elleni háborúról szóljon.