Ki az az eszméletlen csaj, aki a Holtodiglanban Ben Affleck szexéhes szeretőjét játssza? A 23 éves Emily Ratajkowskit a Blurred Lines tavalyi klipjéből ismerhetik a legtöbben, ahol celofánszoknyában riszált vadul és csodás melleit villantgatta mellé. Affleck is ott szúrta ki magának. Jól indul az egykori fehérneműmodell filmes karrierje, legközelebb Zac Efronnal fog dolgozni.

 

350 millióan nézték meg a YouTube-on Robin Thicke Blurred Lines című számához készült videoklipet, amiben Emily Ratajkowski a három ugrabugráló lány közül az őrjítő piros rúzsos, barna loboncú vadóc. A szám hatalmas siker lett, de az igazi ismertséget a videoklip cenzúrázatlan verzója hozta meg a modellnek, amiben - hasonlóan a többi lányhoz - Emily is teljesen meztelenül jön-megy. És neki ráadásul bomba alakja is van hozzá.

Ezután a fél világ megismerte, az Esquire magazin az év nőjének választotta Jennifer Lawrence-t is megelőzve. Nem sokkal később a GQ nevű férfimagazin borítóján tűnt fel, novemberben pedig a Cosmopolitan címlaplánya lesz. Az FHM és a Maxim is a világ legszebb női közé sorolta, aztán a Sports Illustrated legendás fürdőruha-kiadványában ő lett a tizenkét modell egyike - ami szép eredmény, ha azt nézzük, két éve még alig tudta valaki, ki ő.

Emily RatajkowskiForrás: AFP

Nem ejtették a feje lágyára

Hát ki? Egy jó családból való modell. Belevaló csaj, jó adag önbizalommal, aki amikor a meztelenkedéséről kérdezik az újságírók, fesztelenül annyit válaszol: hiszen festő édesapja gyakran készített aktokat. Egyetemi tanár édesanyja pedig lelkesen nudizott Mallorcán nyaranta. Naná, hogy ő sem szégyenlős túlzottan. Amikor azzal vádolták, hogy lehengerlő mellei nem igaziak, csak kirakta egy tizennégy éves kori fotóját a Twitterre.

Gyermekkorában nem volt otthon náluk tévé, és szülei azt sem engedték, hogy lányuk gyerekként modellkedjen, helyette balettra, focizni küldték. Emily 14 évesen aztán mégis jelentkezett egy modellügynökségnél. Kivételes adottságai miatt sokszor reklámozott fehérneműket.

Emily Ratajkowski (balról a második) az iCarly című sorozatbanForrás: AFP

Elkezdte a kaliforniai egyetemet, ahol képzőművészetet tanult, de aztán úgy döntött, inkább a modellkedésre koncentrál. Ekkor szerepelt a Nickelodeon iCarly című sorozatában, amelyben a mindig szerencsétlen Gibby barátnőjét alakította két epizódban. Érdekelte a filmes karrier, de a meghallgatásokon mindig az intrikus pompomlány szerepét akarták rásózni.

Jött a fordulópont

Utólag nézve sorsdöntő lépés volt számára, hogy 2012-ben tetőtől talpig levetkőzött a Treats! című erotikus magazinnak. A fekete-fehér művészi képeken volt látható először Emily pucéran. Az egyik fotó, amelyen lábait a mellkasához húzva ül, a címlapra került. Ez a kép ragadta meg Robin Thicke figyelmét is, aki megmutatta a Blurred Lines rendezőjének, Diane Martelnek is.

Emily Ratajkowski a Treats! magazin fotózásán

A Blurred Lines klipje előtt Emily szerepelt a brit rapper, Taio Cruz Fast Car című videójában és a Maroon 5 Love Somebody-jának klipjében is. Először nem is akarta elvállalni az újabb munkát, arra hivatkozva, hogy nem akar "videoklipes csaj" lenni. Végül a rendező Diane Martel meggyőzte, ő kell nekik.

Botrány a cicik miatt

A Blurred Lines-hoz készült klip - főleg a meztelen verziója - széleskörű vitát gerjesztett. "Érdekes időket élünk" - nyilatkozta akkor Emily Rajkowski. "A nőket arra buzdítják, hogy szedjenek fogamzásgátlót, feküdjenek le, akivel akarnak, hordjanak, amit akarnak. De ha meztelen vagy, az sértőnek vagy szexistának minősül."

Robin Thicke: Blurred Lines (meztelen verzió)

A Blurred Lines klipjében látta meg Ben Affleck, és azonnal David Fincherhez fordult. A Holtodiglan rendezője olyan lányt keresett a szerepre, akire ha ránéznek, rögtön tudják, hogy a főhős miatta tönkre tudná tenni az életét. És aki kellőképpen megosztó is. A castingon ott ült Ben Affleck és a rendező is. Negyvenöt percen keresztül beszélgettek a film történetéről és Andie karakteréről. Ratajkowskit másfél órával a meghallgatás után az ügynöke hívta, hogy megkapta a szerepet.

Nem kell bocsánatot kérni

"Nem zavar a meztelenség. Inkább bevállalok egy olyan összetett karaktert, akinek szexjelenete is van a filmben, mint, hogy én legyek a buta lány a szomszédból." - nyilatkozta nem sokkal azután, hogy bejelentették, hogy ő játssza majd Ben Affleck szeretőjét David Fincher filmjében. "Édesanyám érttette meg velem, hogyan ünnepelhetem a testem anélkül, hogy megaláznám magam, vagy bárkitől is bocsánatot kellene kérném amiatt, ahogy kinézek."

Emily Ratajkowski a Holtodiglan című filmbenForrás: InterCom

A filmben egy fiatal diáklányt alakít, akivel tanára, a házas Ben Affleck félrelép. Legemlékezetesebb jelenete, amikor kiéhezetten rámászik a szorult helyzetben lévő Affleckre. A férfi sorsa akkor pecsételődik meg, amikor Emily a szuperszexi ruhácskából kibújva rászabadítja szertelen melleit a kanapén.

David Clennon, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Rosamund Pike, Ben Affleck, David Fincher, Emily Ratajkowski és Missi Pyle a Holtodiglan New York-i premierjénForrás: AFP

A Holtodiglan után egy csapásra megnyílt számára az út a filmezéshez: jövőre az HBO Törtetők (Entourage) című sorozatát lezáró filmben lesz látható, utána pedig Zac Efron partnere lesz a Kamureg című MTV-s produkcióból ismerős Max Joseph első nagyjátékfilmjében. A We Are Your Friends című felnőtté válásról szó drámát története alapján az EDM zenei színtér Szombat esti láz-aként emlegetik.

És nem kell ejteni

"Sokszor mondták, hogy változtassam meg a nevem, de édesapám mindig azt hangoztatta, hogy ne cseréljem le a nevem" - magyarázta Emily a Rolling Stone magazinnak. Teljes neve egyébként Emily O’Hara Ratajkowski, ami egyszerre őrzi családjának ír és lengyel gyökereit. Vezetéknevének pedig csupán az a titka, hogy nem kell ejteni középen a "j" betűt.

- - - - - - - - - - - - - - - -

A cikk címét Nagy Csongor adta.