Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Madonna ugyan nem tudta letaszítani Sharon Stone-t a gyilkos dominák trónjáról A tanú testével, de parkolóházi szexben és kéjes faggyúcsöpögtetésben azért ő volt a királynő a kilencvenes évek elején.

 

#17 - Madonna (A tanú teste, Kockázatos játék)

Madonna korábban sem volt egy szende kisangyal, de a tabudöntögetést a kilencvenes évek elején űzte a legprovokatívabb módon. Akkoriban minden lehetséges fronton, és a korábbiaknál is erősebb támadást indított a szexualitást a hálószobákba száműző, kispolgári felfogás ellen. Az 1990-es Justify My Love klipjében már egy hotel folyosóján alig tudja türtőztetni magát, később pedig egy csoportos szexparty díszvendége lesz az egyik szobában. A videót a sikamlós tartalma miatt több tévécsatorna, köztük az MTV sem sugározta.

Két évvel később már egy egész albumot épített a téma köré a lényegre törő Erotica címmel. Az albumot népszerűsítő világkörüli turné színpadképe egy szexcirkuszra hasonlított, és a műsor egy pontján dominátrixnak öltözött a popsztár. A legmegosztóbb projektje egy nagyalakú képeskönyv volt, amely szimplán a Sex címet kapta, és tele volt pucér, a pornográfia határát súroló képpel Madonnáról. Félreérhetetlen helyzetekben pózolt akkori barátjával, Vanilla Ice-szal, de szerepelt a könyvben Isabella Rossellini, Naomi Campbell és Udo Kier is.

Két fotó a Sex című könyvbőlForrás: Steven Meisel

Ebből a körből nem maradhatott ki a mozi sem. Kapóra jött Madonnának az Elemi ösztön világrengető sikere, és hirtelen mindenki erotikus thrillert akart csinálni Hollywoodban. Ez a műfaj kiválóan passzolt a sztár tökéletesen felépített szexuális vadorzó-imidzséhez, így aztán egy évvel Sharon Stone után ő is eljátszotta a végzetes csáberejű nőt. A tanú testé-hez azonban hiába szedtek össze illusztris szereplőgárdát (Willem Dafoe, Julianne Moore), katasztrofálisan sikerült. Az Elemi ösztön-t próbálták überelni erotikában, még több hajmeresztő szexuális játék beillesztésével, de akaratlanul annak paródiáját hozták létre. Elég megnézni a videókat ahhoz, hogy mindenki értse, mire gondolunk.

Madonna konkrétan a szexuális vonzerejével gyilkol a filmben. Egy idős és betegeskedő gazdag férfit előbb magába bolondít, hogy az írja át a végrendeletét, aztán pedig addig izgatja a fickót, amíg az szívrohamot nem kap. A következő férfi akire kiveti a hálóját, az a Willem Dafoe által alakított védőügyvéd, aki persze hisz a nő ártatlanságban. Hogyne hinne, hiszen Madonna egy parkolóházban álló kocsi tetején, a mennyezet csöveibe kapaszkodva kínálja fel neki a punciját.

Rettenetesen vékony a határ a filmben ábrázolt, valóban fülledt erotika és a nevetségesség között, és bizony A tanú teste többször átcsúszik az utóbbi tartományba. Amitől mégis mindörökre érdekes marad ez az elhibázott film, hogy nem más, mint Madonna próbálja benne a szex mozifilmes ábrázolásának a határait kitolni. Ő nyögdécsel egy kocsi tetején, és ő nyomja combjai közé Dafoe fejét, akit már a hátába szúródó üvegszilánkok sem érdekelnek nagy igyekezetében.

A film legemlékezetesebb jelenetében végig Madonna irányít, konkrétan a szexrabszolgájává teszi a kikötözött Dafoe-t, akinek sokáig csak annyi jut, hogy a lépcsőn falhatta pár másodpercig a nő melleit. Madonna faggyút csepegtet előbb a mellkasára, aztán a péniszére, és pezsgővel enyhíti az égető fájdalmat. Meghökkentőnek és erotikusnak szánták mindezt, de mégis inkább hat túlpörgetett erőlködésnek. A Nagy durranás előbb készült ugyan, és a híres tojássütős jelenetet a 9 és fél hét ihlette, de ennek a faggyús-pezsgős epizódnak a paródiájaként is működik.

A végén aztán hiába vonaglik szétnyitott ingben és nyúlkál a bugyijába Madonna, Dafoe nem ül fel még egyszer a cselnek, és most már ő büntet. A film bukása után, Madonna is érezte, hogy ezúttal túllőtt a célon. Új fejezetet nyitott a karrierjében, és három év múlva az argentinok nemzeti hősét, Eva Perónt játszotta el az Evita című, részben Magyarországon forgatott zenés drámában. A filmben semmi meztelenkedés nem volt, annál több nemes, világjobbító szándék.

Azért volt még egy film 1993-ban, amiben Madonna teljesen levetkőzött, igaz, csak pár pillanatra. A Kockázatos játék-ot Abel Ferrara rendezte, Madonna egy színésznőt alakít benne, akivel a forgatás során egyre kegyetlenebbül bánik a rendező (Harvey Keitel). A tanú teste amerikai bukása után esélye sem volt ennek a filmnek, Madonna előre elhatárolódott tőle, de aztán több mértékadó újság is pozitív kritikát közölt róla. Japánban kreatívan nyúltak a filmhez a forgalmazók, A tanú teste folytatásaként állították be.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates