Leszbikus cicázás a Bükkben

2014.10.13. 10:21

Peter Strickland brit rendező már bemutatkozásával, a Varga Katalin balladájá-val is tanúbizonyságot tett a magyarok iránti rajongásáról, de új filmjében, a The Duke of Burgundy-ban erotikus álomhelyszínt varázsolt a magyar erdőkből egy rakás magyar filmes szakember (a vágó Fekete Mátyás, a jelmeztervező Fleisch Andrea, a látványtervező Pater Sparrow) és színész segítségével.

A Varga Katalin egyébként viszonylag egyszerű szerkezetű, népies bosszútörténet volt, Strickland azonban a Berberian Sound Studió-ban már kimutatta a foga fehérjét, hogy úgy tud őrült rémálmokat megjeleníteni a mozivásznon, mint David Lynch óta senki. A The Duke of Burgundy ezen az úton halad tovább szépen, biztosan: bizarrabb és meghökkentőbb már nem is lehetne, de közben nem próbálja agyon-sokkolni az embert, hanem könnyed és vicces marad.

Chiara D'Anna és Fatma Mohamed a The Duke of Burgundy című filmbenForrás: London Film Festival

Az alaphelyzet pedig akár sokkoló is lehetne: egy gazdag nő és mazochista cselédlánya egy elhagyatott erdei kastélyban szerepjátékoznak, egymás alázását szenvedélyes szerelmeskedéseik követik erotikus fehérnemű-reklámok és/vagy szépen megvilágított szoftpornófilmek stílusában. Megbotránkoztatás helyett azonban Stricklandnek az lehetett a célja, hogy stílusosan, egyedien és sok humorral mutasson be egy kapcsolaton belüli hatalmi harcot, amellyel a képtelen és groteszk alaphelyzet ellenére sem lehetetlenség azonosulni.

A The Duke of Burgundy bravúrja az is, hogy csak nők szerepelnek benne és szinte mindegyikük titokzatos, ellentmondásos, őrült és szexi. Macskaszerűen villog a szemük, folyamatosan végzet asszonyának vannak öltözve, de bármikor egy-egy váratlan kikacsintással lerombolják ezt az alapvetően férfi-fantáziát. Nagyon különleges, semmihez nem hasonlítható élmény ez a film, csak kár, hogy az utolsó fél órában vagy ötször próbálják befejezni, de mindig mintha visszazuhannánk ebbe az álomba és egy idő után a stílus végleg felülkerekedik a tartalmon.

Részlet a The Duke of Burgundy című filmből

A helyszín pedig hihetetlen, mintha valami olaszországi luxus nyaralóhely lenne, ahol éjszakánként boszorkányok, démonok és lidércek tartanának orgiákat, közben pedig nem, más, mint a Bükk. Csak egy angol rendező kamerája kellett, hogy megismerjük erről az oldaláról.

Olvasnivaló: A szájba vizelés is lehet romantikus

- - - - - - - - - - - - -

A The Duke of Burgundy című filmet a londoni filmfesztiválon láttuk.