Volt baba, nincs baba

2014.10.15. 16:10

Susanne Bier (Egy jobb világ, Testvéred feleségét...) nemzetközileg az egyik legelismertebb dán rendező és sokkal kevésbé megosztó filmes, mint Lars von Trier vagy Thomas Vinterberg, de engem még a legjobb filmjeiben is kicsit zavar a könnyedség és a visszafogottság hiánya. Minden szereplő mindig óriási sorstragédiákkal szembesül, irtó komolyan veszik magukat és egy szusszanásnyi humorra sincs idő. Talán pont ezekre a vádakra próbált válaszolni a parodisztikus Csak a szerelem számít-tal, de az végül nem aratott túl nagy sikert és most újra itt a ködös, borongós dán melankólia.

Az A Second Chance felütéséből rögtön lehet tudni, hogy Bier újra antik görög tragédia és "elcserélt életek" üzemmódban van: a vadállat junkie és nője egy lepattant lakásban totál bekészülve kornyadoznak, míg újszülött gyermekük saját ürülékében fetrengve sír, kijön hozzájuk a Jó Rendőr (Nikolaj Coster-Waldau), akit később csodás tóparti házukban tündérszép feleség és szintén egy csecsemő vár.

Nikolaj Coster Waldau az A Second Chance című filmbenForrás: TrustNordisk

Nem igazán tudtam és talán nem is akartam elhinni, ami ez után következik: a "jók" gyereke bölcsőhalál áldozata lesz (a mesés körülmények között élő tündérpár úgy látszik, még nem hallott légzésfigyelő készülékről), amit a rendőr főhős úgy próbál megoldani, hogy kicseréli a halott csecsemőt a "rosszak" elhanyagolt babájára.

Tovább nem mesélem a történetet, de akinek ezzel a lehangoló és nehezen hihető alapszituációval elvettem a kedvét az A Second Chance-től, azt itt nyugtatom meg azzal, hogy összességében mégis érdemes megnézni a filmet, mert innentől csak felfelé ível.

Anders Thomas Jensen (akinek az utóbbi tíz-tizenöt év szinte összes emlékezetes dán filmje köszönhető) forgatókönyve rengeteg izgalmas és meglepő fordulatot tartogat és végül messze nem olyan fekete-fehér minden, mint első ránézésre tűnt. A színészi alakítások prímák és a már számtalan dán filmből ismerős Ulrich Thomsen (Egy jobb világ, Ádám almái, Gengszterek fogadója) és Nikolaj Lie Kaas (Zöld hentesek, Ádám almái, Testvéred feleségét...) mellett nagyon jó végre a Trónok harca Királyölőjét játszó Nikolaj Coster-Waldaut is egy ennyire ellentmondásos karakter bőrében, főszerepben látni.

- - - - - - - - - - - -

Az A Second Chance-t a londoni filmfesztiválon láttuk, ahol másnap Susanne Bier másik "újdonságát", a Jennifer Lawrence és Bradley Cooper főszereplésével három éve forgatott Serená-t is bemutatták.