Annyira kicsi az agya, a golyó sem tett kárt benne

Argo 2
Vágólapra másolva!
Fél éve csak halogatják az Argo 2 bemutatóját, a szerdai sajtótájékoztatón kiderült, miért és meddig. Mindenről a túl sok magyar film tehet, hiába van készen, nem fér be a mozikba Árpa Attila várva várt akciófilmje. Márciusra tervezik a premiert. 
Vágólapra másolva!

"A film készen van, és baszott jó lett" - indította az Argo 2 csütörtöki sajtótájékoztatóját a rendező Árpa Attila, aki az utóbbi időben egy drogérialánc arcaként mondogatja a tévében, hogy tudja, mire vágynak a nők. Mégis csak öt hónap múlva, 2015. március 12-én mutatják be a filmet.

Azért döntöttek a film további visszatartása mellett, mert ősszel tele lesz a mozi magyar filmekkel, januárban jönnek az Oscar-díjas alkotások, a február pedig a romantikus vígjátékoké. Árpa ugyan el tudta volna képzelni az Argo 2-t a Valentin-napi filmek mellett, de végül maradtak a márciusban.

Bicskey Lukács az Argo 2-ben Forrás: InterCom

Az eddigi késés egyik oka is a tavaly hirtelen túlpörgött magyar filmgyártás: Árpa Attila szerint a hazai és külföldi produkciók elhappolták a legjobb embereket, hirtelen szakemberhiány lépett fel. "B-csapattal forgattam életem legnehezebb filmjét" - fogalmazott Árpa. Ugyanakkor biztos benne, hogy ezt a nézők nem fogják észrevenni.

Mégse kapja be senki

A késés fő oka azonban egyszerűen az utómunkák elhúzódása volt. A vígjáték és az akciófilm a két legnehezebben vágható műfaj, és ez a film mindkettő egyszerre - magyarázta Árpa. A poénokat jól kell időzíteni, az akciókat minél tempósabbra kell megcsinálni.

Árpa Attila az Argo 2 forgatásán Forrás: InterCom

Árpáék először úgy álltak neki a filmnek, hogy azoknak készítik, akik látták az első részt, "a többiek bekaphatják". Azóta változott a koncepció, önálló film lett az Argo 2, amihez nem kell ismerni az előzményeket, de a rajongóknak lesz sok utalás az első részre.

A legszellemesebb

Az Argo 2-t egyöntetű rajongás övezte a megjelent színészek részéről, nem győzték dicsérni a forgatókönyvet. "Legszellemesebb, legviccesebb - ehhez hasonló jelzők repkedtek a sajtótájékoztatón. Bán János azt is elmesélte, hogy ugyan nem látta az első részt, de mikor olvasta a forgatókönyvet, már másnap elvállalta a számítástechnikatanár szerepét.

Kulka János egy Fekete Lótusz nevű nindzsát alakít a filmben. Ő azt a műhelytitkot osztotta meg az újságírókkal, hogy mivel képtelen volt megtanulni a japán szöveget, felbérelt egy japánul beszélő embert, aki végig súgott neki fülhallgatón keresztül.

Kulka János az Argo 2-ben Forrás: InterCom

Árpa Attila elmondta, hogy mivel az első rész legnépszerűbb figurája Balogh Tibi (Kovács Lajos), meg a bandája, egyértelmű volt, hogy a második részt is köréjük építi fel. Jól jött, hogy pénzhiány miatt nem tudták leforgatni az eredetileg tervezett egyiptomi lezárást az Argó-hoz, és így nyitva maradt a történet.

A Balogh Tibit játszó Kovács Lajosról azt tudtuk meg, hogy elájult az első forgatási napon, így kénytelen voltfelfüggeszteni hobbiját, és a forgatás idején nem futotta le hajnalban a szokásos nyolc kilométerét.

Inkább a kis agy

Az első részben lelőtt Tysont (Kiss József) is visszahozták. Két lehetőségen gondolkodtak, hogy magyarázzák meg a csodás visszatérést a filmben. Vagy úgy, ahogy Bobby Ewing visszatért a Dallas-ba, vagy úgy, hogy kiderül, hogy Tysonnak olyan kicsi az agya, hogy a golyó nem tett kárt benne. A színész dönthetett: ő az utóbbit választotta.

Bicskey Lukács, Kiss József és Kovács Lajos az Argo 2-ben Forrás: InterCom

A Pszichót alakító Bicskey Lukács szinte végig karakterben maradt, és nem is válaszolt az első neki szegezett kérdésre. Sajnos aztán összetörte a varázst, és megszólalt.

A banda negyedik tagját játsszó Scherer Péter dugóba került, lekéste a rendezvényt, így ő nem mesélt semmit.

A robbanást csak véletlenül vették fel, de benne lesz

Megtudtuk azt is, Oszter Sándorral különös baleset történt, felrobbant mellette egy gázpalack. Azt mondta, olyan volt, mintha tűzgolyóba került volna, de nem sérült meg. A balesetet rögzítette a kamera, és benne lesz a kész filmben. Azt találták ki utólag, hogy egy repülőgép gyújtóbombákat dobál rá.

Oszter Sándor az Argo 2-ben Forrás: InterCom

Nagypál Gábor úgy foglalta össze a karakterének a motivációját, hogy bosszúért éhezik, és "komoly haditechnikával akarja kitaposni a belét" Balog Tibinek és a többi bandatagnak. Őt úgy hívják a filmben, hogy Hangyás Dzsoni, és alakításakor 130 kiló őrületet préselt bele a 65 kilós testébe.

Árpa szerint az első rész leggyengébb pontja a zene volt. Most Ganxsta Zolee, a Tankcsapda, a Kerekes Band és további kevésbé ismert hazai zenekarok számait használták fel. Azt is megtudtuk, felrobbantanak egy házat, ahonnan a szereplők kiugranak, ez lesz a legveszélyesebb mutatvány. Illetve Miamiban is forgattak.

Mindenki őrülten várja az Argo 2-t

A sajtótájékoztatón az derült ki, az egész ország már majd megveszett, hogy megszülessen végre az Argo 2. A legfrappánsabb példát Divinyi Réka említette, aki mikor a családjának bejelentette, hogy a Filmalapnak fog dolgozni, a bátyja kikötötte, hogy "jól van, de akkor legyen Argo 2".

Kiss József és Kovács Lajos az Argo 2-ben Forrás: InterCom

A film költségvetése 434 millió forint, ehhez a Filmalap 296,5 millióval járult hozzá. A producer azt ígérte, hogy drágábbnak fog látszani, mint amennyiből készült. Eredetileg közösségi filmfinanszírozásban akarták elkészíteni a filmet, vírusvideókat is kiadtak hozzá három éve, hogy támogatókat toborozzanak, de a remélt pénzmennyiség hatoda sem folyt be - bár az egyik videót több mint félmillióan megnézték. Végül a Filmalaptól kaptak pénzt, múlt nyáron le is forgatták a filmet.

Levetítettek a filmből két előzetest, meglepetés nincsen, mindkettő pörgős akcióvígjátékként próbálja eladni az Argo 2-t. Az elsőben többek között a magyar koronát próbálgatja az egyik bandatag, de Balog rászól, hogy tedd le azonnal, az nemzeti kincs. A másodikban egy nindzsacsaj fejez le valakit, és a fej végiggurul egy tipikus vidéki kocsma padlóján. Az utóbbit kimaradt jelenetekből rakták össze, és az internetre szánják a reklámkampány részeként.