Kedden Los Angelesben elhunyt Elizabeth Pena. A népszerű kubai-amerikai tévé- és filmszínésznő 55 éves korában, rövid betegséget követően halt meg - közölte menedzsere.

New Jerseyben kubai emigránsok gyermekeként született. Hollywoodi pályafutása négy évtizedet ölelt fel, olyan produkciókban szerepelt, mint a La Bamba (1987), a Jákob lajtorjája (1990), a Csúcsformában (1998) vagy a Transamerika (2005). Kathryn Bigelow rendezte a Kék acél című 1989-es thrillerben, John Sayles öt évvel később a Lone Star-ban, játszott a Szabadítsátok ki Willyt! 2-ben, A hihetetlen család című Pixar-filmben pedig a Mirage nevű karakter hangját szolgáltatta.

Elizabeth PenaForrás: Flamex

A televízióban számos drámai és vígjátéksorozatban kedvelte meg a közönség. Sokan figyeltek fel rá az I Married Dora című szitkomban nyújtott alakításáért: ő kapta a Salvadorból érkezett házvezetőnő szerepét, aki hozzámegy munkaadójához, hogy elkerülje a deportálást. Szerepelt a Miami helyszínelők-ben, a Modern család-ban, amelyben Gloria (Sofia Vergara) anyját játszotta, legutóbb pedig a Matador című bűnügyi sorozatban tűnt fel.

"Példakép volt, rendkívüli színész és minden értelemben inspirációt jelentett" - fogalmazott közleményében a főleg latin közönséghez szóló angol nyelvű El Rey tévécsatorna, amely a Matador-t sugározza.