Szomorú véget ért Pálfi György több éve tervezett nagyszabású Toldi-filmjének kálváriája. Idézzük a Magyar Nemzeti Filmalap közleményét:

"A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága azt a döntést hozta, hogy Pálfi György Toldi című filmjének megvalósítását célzó, hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot beszünteti, és az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a Döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve előzőleg írásban jelezte, hogy amennyiben a Döntőbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttműködést.

A film tervezett költségvetése 2,5 milliárd forint, amely a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas. Egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség. A Döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani."

Látványterv a Toldi című filmhezForrás: KMH Film

A Toldi-t tavaly júniusban 900 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap, amely összeg kevesebb mint a fele lehet a film teljes költségvetésének. A maradék pénzt külföldi forrásokból próbálták meg összeszedni az alkotók, de amikor ez nem sikerült, többlettámogatásért fordultak a Filmalaphoz.

Úgy tudjuk, hogy májusban a Filmalap döntőbizottsága 4:1 arányban egyszer már megszavazta, hogy összesen 1,7 milliárd forinttal támogatja a filmet, de ezután még konzultálni akartak az alkotókkal. Hosszú egyeztetési folyamat indult, felmerült például, hogy az eddig kisebb költségvetésű művészfilmeket (Taxidermia, Nem vagyok a barátod) készítő Pálfi képes lesz-e megrendezni a nagyszabású akciójeleneteket, ezért ezeket a részeket Andy Vajna egy kaszkadőrszakértőre akarta bízni.

Pálfi viszont éppen ezek miatt a jelenetek miatt akarja megcsinálni a filmet, de úgy látta, hogy amíg nem enged a Filmalapnak, addig nem is fog elkezdődni a forgatás. "Andy Vajnának mindig van egy új ötlete, ami felborítja a terveinket" - nyilatkozta az Origónak pár héttel ezelőtt Pálfi.

Végül a felek mindenben megegyeztek, és a rendező arra kérte a Filmalapot, hogy október 15-ig döntsék el, hogy megcsinálhatja-e a filmet, vagy nem. A Filmalap döntőbizottsága október 14-én 3:2 arányban úgy döntött, hogy mégsem támogatja a Toldi-t.

Elvileg nem kizárt, hogy a Filmalap majd felkér egy másik rendezőt, hogy Pálfiék forgatókönyvéből csinálja meg a filmet, de ehhez előbb vételi ajánlatot kell tenniük a forgatókönyvre.

Pálfi György egy József Attila-idézettel reagált a döntés hírére a Facebookon.