Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Kim Basinger dícsőséglistája elég hosszú: ő játszotta például Vicki Vale-t, a talpraesett újságírót a Batmanben, akiért érthető módon Joker is megveszik, illetve ő az egyetlen színésznő, aki pucérkodott a Playboyban, és mellette Oscar-díjat is kapott. Mi most azokra a szerepeire koncentráltunk, amelyekben főleg az istennőkhöz méltó testi adottságaival bűvölt el minket.

 

#18 - Kim Basinger (9 és ½ hét, Szökésben)

Magas, kékszemű, szőke bombanők tucatjai érkezhetnek naponta Los Angelesbe, abban a reményben, hogy sztárok lesznek, de közülük csak nagyon kevésnek tanulja meg az egész világ a nevét. Kim Basinger az egyik szerencsés, de ő is több évtizedes munkával ért fel a színészszakma egyik lehetséges csúcsáig, az Oscar-díjig. A világsikerig vezető út nála is meztelenkedéssel volt kikövezve.

Az amerikaiak sokáig csak egy samponreklám arcaként ismerték, aztán jött az 1983-as Soha ne mondd, hogy soha, amelyben ő alakította a Bond-lányt Sean Connery oldalán. A film bemutatásának évében a Playboy címlaplányaként pózolt klasszikus, tengeri képeken, a legegyedibb fotón viszont fehér tornacipőt és zoknit viselve les ki egy csűrből. A fotósorozat további lehetőségekhez juttatta Basingert, saját bevallása szerint a képek miatt figyeltek fel rá, és került bele Robert Redford baseballos filmjébe, Az őstehetség-be.

Sean Connery és Kim Basinger a Soha se mondd, hogy soha című filmbenForrás: Mokép

1986-ban került az amerikai mozikba az erotikától és perverz vágyaktól túlfűtött 9 és ½ hét, amelyben Basinger és Mickey Rourke őrülten intenzív kapcsolatba bonyolódnak, és a legkülönfélébb módokon és helyeken szexelnek. A film több jelenete is ikonikussá vált, mindenki emlékezhet arra a jelenetre, amelyben Rourke egy jégkockával izgatja a gyönyörtől mindjárt elélvező Basingert, de az a rész sem piskóta, amelyben egy szűk lépcsőlejáróban, a lezúduló víztől csuromvizesen űzik egymást, és a szűk tért maximálisan kihasználva, sűrűn váltogatják a pózokat.

A film legemlékezetesebb jelenete természetesen Basinger sztriptíze. Mi is beválasztottuk a filmtörténet tíz legjobbja közé. Ahogy azt kell, irodai kosztümben kezdi a táncot a szőke szépség, és csak sziluettjét látjuk. Később is végig érzi a zenét, és még a telefonzsinórból, illetve telefonkagylóból is szexi kelléket varázsol. Egyszerűen őrjítő az egész.

A 9 és ½ hét mindezek ellenére bukás volt Amerikában, a moziban a gyártási költsége felét sem hozta vissza. A világ más országaiban azonban nagy sikert aratott, mikor pedig bekerült a videókölcsönzőkbe, még nagyobbat robbant. Nálunk először hangalámondásos kazettákon lehetett látni, aztán a rendszerváltás után rögtön be is mutatták a mozik. A siker nagyságát mutatja, hogy a sztriptízjelenetét már a két évvel későbbi Marslakó a mostohám is kiparodizálta - méghozzá nagyszerűen. Itt már akkora a szexuális töltet, hogy a végén konkrétan tűzijáték is van.

Kim Basinger és Alec Baldwin első közös filmjük, a Fogd a nőt és fuss! forgatásán jöttek össze 1990-ben. A bulvársajtó minden lépésüket közvetítette, és rövidesen ők lettek a kilencvenes évek első felének egyik leghíresebb és legbalhésabb sztárpárja. Négy évvel később aztán megint együtt szerepeltek az 1972-es A szökés remake-jében. Ez egy tökéletes projekt volt számukra, ugyanis az eredeti filmben is egy színész házaspár alakította a menekülő bűnözőpárost: Steve McQueen és Ali McGraw.

Az ilyen filmek állandó velejárója, egy mindig tök ugyanúgy felvett, mesterkélt szexjelenet a főszereplő és a hozzá csapódott dögös nő között. A Szökésben azonban kivétel. A képekről az jön le, hogy akkoriban tökéletes lehetett a szexuális összhang Basinger és Baldwin között, és ez több, a műfajhoz képest bevállalós pucérkodást és érzéki együttlétet eredményezett.

Baldwin állítása szerint ez semmi ahhoz képest, amit felvettek. A tesztközönség azonban kényelmetlenül érezte magát a még hosszabb és vadabb szexjelenetek közben, ezért sok mindent kivágtak a filmből. Maga az operatőr is többször zavarba jött, az egyik felvétel után az szakadt ki belőle egy sóhaj után, hogy ő még sohasem csinált ilyet.

Basinger a Szökésben után három évig nem állt a kamerák elé. Lánya született, színészkedés helyett inkább az anyaságra koncentrált. Aztán hosszas unszolás hatására elfogadta a Szigorúan bizalmas luxuskurvájának szerepét. Egy sok mindent átélt, rejtélyes nőt alakított, aki hasonló célokkal érkezhetett Hollywoodba, mint Basinger a való életben.

Kim Basinger a Szigorúan bizalmas című filmbenForrás: InterCom

A filmbeli karakternek azonban sokkal sanyarúbb sors jutott, még át is szabták az arcát, hogy jobban hasonlítson Veronica Lake-hez, a híres hollywoodi színésznőhöz, és így még jobban a kedvükre tehessen a kuncsaftoknak. Basinger ezzel a szereppel ért fel a csúcsra: végérvényesen bebizonyította, hogy nem csak szép, hanem tehetséges is.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates