A legjobb animációs rövidfilm kategóriájában kétféleképpen válhat egy film Oscar-jelölésre alkalmassá: bizonyos filmfesztiválok megnyerésével, illetve azzal, ha a filmet bemutatják egy Los Angeles-i moziban. Az animációs filmekkel foglalkozó Cartoon Brew nevű oldal most összeszedte azt a harminc rövidfilmet, amelyek megnyerték azokat a bizonyos filmfesztiválokat, és a listán két magyar alkotás is szerepel.

Az egyik Bucsi Réka Symphony no. 42 című kisfilmje, amely az idei berlini filmfesztiválon debütált, de a melbourne-i győzelme teszi alkalmassá az Oscar-jelölésre. A furcsa dolgokat művelő, antropomorfizált állatokról és még náluk is bizarrabbul viselkedő emberekről szóló film itthon rendes moziforgalmazásba is került, a Frank című film előtt vetítették.

A Symphony no. 42 előzetese

A másik esélyes Vácz Péter Nyuszi és Őz című alkotása, amely már annyi fesztiválon szerepelt, és annyi díjat nyert, hogy felsorolni is lehetetlen. A Nyuszi és Őz duplán bebiztosította magát, mert az Akadémia által számon tartott fesztiválok közül kettőn is (Nashville, Atlanta) győzedelmeskedett.

A Nyuszi és Őz előzetese

A két kritérium közül valamelyiket teljesítő, Oscar-bizottságnak benyújtott alkotásokból november elején választanak ki tízet, amelyek közül kerül majd ki a 2015. január 15-én bejelentett öt Oscar-jelölt animációs kisfilm.

Ebben a kategóriában eddig háromszor jelöltek Oscarra magyar alkotást: 2007-ben M. Tóth Géza Maestro, 1976-ban Jankovics Marcell Sisyphus és 1981-ben Rófusz Ferenc A légy című munkáját, ez utóbbi meg is kapta a díjat.

Olvasnivaló: Amiben a magyarok ördöngösen jók - összeállításunk a fiatal animációs rendezőkről