A filmfesztiválok sosem szűkölködnek a komor, lehangoló témájú drámákban és a londoni szemlén idén is volt háború, kínzás, zaklatás, csecsemőhalál, stb., de engem egyetlen film sem rázott meg annyira, mint Saverio Costanzo (A prímszámok magánya) filmje, a Hungry Hearts, amely a legjobb női és férfi főszereplő díját is elhozta másfél hónapja Velencéből.

Adott egy szimpatikus fiatal pár; olasz lány, amerikai fiú, egymásba szeretnek, a lány teherbe esik, összeházasodnak, majd a terhesség során egyszer csak azzal kénytelenek szembesülni, hogy egyáltalán nem egyeznek az elképzeléseik a gyereknevelésről.

Adam Driver és Alba Rohrwacher a Hungry Hearts című filmbenForrás: London Film Festival

Mina vegetáriánus, gyógyszerellenes, a természetgyógyászatot előnyben részesíti az orvostudománnyal szemben és meglehetősen erős egyéniség. Már a terhesség alatt vannak riasztó jelek, ugyanis a nő nem igazán eszik, és esze ágában sincs hallgatni az orvosokra, a szüléskor pedig egyértelművé válik, hogy az anyaság nem hogy tigrissé, de Godzillává fogja változtatni, akivel nem biztos, hogy megéri szembeszállni.

Az olasz mozi évek óta legizgalmasabb tehetsége, Alba Rohrwacher bámulatos alakítást nyújt, ugyanis a néző szimpátiája seperc alatt elfordul tőle, de karaktere mégis inkább tragikus hősnő lesz, mintsem horrorisztikus gonosz.

Pedig a film mindent megtesz, hogy a horror irányába evezzen: karcos hangeffektusok, túlhasznált halszemoptika, amelytől a szülők hórihorgas, csontsovány bábnak tűnnek és a Rosemary gyermeké-t idéző hangulatkeltés. A tanácstalan apuka bőrébe bújva Adam Drivernek jutott a kevésbé látványos szerep, de ő is bravúrosan megoldja a feladatát; nem engedi, hogy a jó szülő - gonosz szülő kontrasztra támaszkodva várjuk a végkifejletet. A végkifejletet, amely egyébként dramaturgiailag kissé kényelmes megoldást kínál, de egy meglepő fordulat révén nyomatékosítja, hogy egy anya tényleg nem ismer határokat, ha a gyermekéről van szó.

- - - - - - - - - - - -

A Hungry Hearts című filmet a londoni filmfesztiválon láttuk.