Robert Pattinson nem tud Budapest nélkül élni

2014.10.30. 16:29

Robert Pattinson négy évvel ezelőtt nálunk forgatta a Bel Ami - A szépfiú című kosztumös drámát, és a tervek szerint jövő januárban visszatér Budapestre. Ő lesz a The Childhood of the Leader című szintén kosztümös dráma főszereplője, amelyben valószínűleg ismét Párizst fogja helyettesíteni a fővárosunk. A történetről annyit tudni, hogy az első világháború utáni béketárgyalások idején kezdődik, és a fasizmus huszadik századi térnyerése a fő témája. Pattinson egy fiatal amerikait alakít, akinek az Európában látott és tapasztalt dolgok megváltoztatják az elképzeléseit a világról.

Pattinson mellett ismert színészek egész sora vállalt szerepet a filmben. Budapestre jön Tim Roth, A némafilmes-ért Oscar-díjra jelölt Bérénice Bejo, illetve Stacy Martin, aki Charlotte Gainsbourg fiatalkori verzióját játszotta A nimfomániás-ban.

Stacy Martin A nimfomániás című filmbenForrás: Vertigo Media

A The Childhood of the Leader Brady Corbet rendezői bemutatkozása lesz, aki színészként korábban számos minőségi filmben szerepelt. Ő játszotta a Martha Marcy May Marlene-ben az egyik szektatagot, együtt dolgozott Lars von Trierrel a Melankóliá-ban, szerepel a magyar mozikban most futó Laviná-ban, illetve az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott filmek közül pedig kettőben is (Clouds of Sils Maria, Saint Laurent) feltűnt.

Brady Corbet és Tim Roth a Funny Games című 2007-es filmbenForrás: Ristretto Distribution

A Bel Ami - A szépfiú budapesti forgatását jelentősen megnehezítette Pattinson jelenléte, a paparazzók mindenhova követték, közeli fákra másztak fel, a fiatal lányokból álló rajongótábor pedig körbe vette az Andrássy úti forgatási helyszíneket. Őket a következő zseniális kéréssel halkította le az egyik stábtag: „lányok, itt lehettek, de ha tényleg szeretitek Robertet, akkor hagyjátok dolgozni, és legyetek csendben". A forgatási nap végén magyarul köszönte meg Pattinson a rajongóinak, hogy csendben voltak. Azóta viszont már lecsengett az Alkonyat-láz, feltételezhető, hogy jövőre nem lesz ugyanekkora őrület Pattinson miatt.

Robert Pattinson a budapesti Andrássy úton a Bel Ami című filmbenForrás: Ristretto Distribution

A The Childhood of the Leader nemzetközi koprodukcióban fog forogni, a Filmalaphoz is pályáztak gyártási támogatásért, de az állami szerv elutasította őket. Telefonon értük el a film magyar producerét, Kemény Ildikót, aki nem akarta kommentálni a döntést.

Ha másra nem is, arra jó volt a filmalapos pályázat, hogy eszünkbe jutassa a filmet. A szintén Budapesten forgó The Martian árnyékában teljesen elfelejtkeztünk arról, hogy nemcsak Matt Damon, hanem az Alkonyat-sorozat sztárja is nálunk tölti a tél jelentős részét.