Mi is belehabarodnánk ebbe a robotcsajba

2014.10.31. 11:42

Kijött az első előzetes az Ex Machina című sci-fihez. Örömtüzeket persze csak a fim megnézése után érdemes gyújtani, de az biztos, hogy ez a trailer több mint biztató. Ilyen felfogású sci-fire vártunk már ki tudja, mióta. Egyedi és ügyes látványvilággal rendelkezik, és egy fordulatos történetbe csomagolva teszi fel a már sokszor átrágott (Szárnyas fejvadász, A. I. Mesterséges értelem), de még így is rémesen izgalmas kérdést: fejlődhet-e odáig a mesterséges intelligencia, hogy elmosódik a határ ember és gép között?

És mindehhez nem kellett a Marsra utazni, vagy űrcsatákba bonyolódni, elég volt egy fullos villa a hegyek között, és egy robottá változtatott színésznő. A film akár paranoia-thrillerként is felfogható, amelyben minimum egy, de lehet hogy több szereplő is titkokat rejteget: egy milliárdos vezérigazgatója meghívja magához az egyik programozóját, hogy tesztelje az emberi személyiségjegyekkel rendelkező robotját. A rendező azt ígéri, hogy a történet előrehaladtával egyre elborultabb lesz a film.

Az Ex Machiná-t egyébként Alex Garland rendezte, aki eddig csak forgatókönyveket írt, de akármilyen filmekhez (28 nappal később, Napfény, Dredd). A szakállas vezérigazgatót Oscar Isaac (Llewyn Davis világa) játssza, a programozót Domnhall Gleeson (Időről időre), a robotot pedig Alicia Vikander, aki ismerős lehet az Egy veszedelmes viszony-ból és a Keira Knightley-féle Anna Kareniná-ból, két éve mi is beválogatunk a legizgalmasabb feltörekvő fiatal színészek közé. Az Ex Machina január 23-án debütál a brit mozikban, hozzánk várhatóan áprilisban érkezik majd meg.

Az Ex Machina brit plakátjaForrás: Universal Pictures International