Féltek a péntekre eső Halloweentól a forgalmazók, ezért nem küldtek a mozikba nagy tömegeknek szánt premiereket. A tíz legnépszerűbb film jegybevétele 34 százalékkal maradt el a múlt évi adattól, és hasonlóan pocsékul aránylik a 2012-es hétvégi bevételekhez. Az amerikaiak idén nem a mozikban akarták felvenni a rendes évi rettegésadagjukat.

A szegényes felhozatalból az Éjjeli féreg (Nightcrawler) jött ki a legjobban, bár minimális eltéréssel tudta csak megelőzni a második hete műsoron lévő, Ouija című társasjátékra épülő horrort. A film forgalmazója okosan döntött, amikor két héttel eltolták a premiert, abból a megfontolásból, hogy ne ütközzön a Harag-gal. Jake Gyllenhaal egy gátlástalan baleseti fotóst alakít az Éjjeli féreg-ben, aki a sikert hajszolva, egy idő után már maga okoz baleseteket, hogy az ő fotói legyenek az elsők, és azokat vegyék meg a hírügynökségek. Ez a kegyetlen és nyugtalanító történet tökéletesen illik Halloweenhez.

Jake Gyllenhaal az Éjjeli féreg című filmbenForrás: Big Bang Media

Nem minden premier tudta azonban pénzre váltani a konkurencia hiányát. Irtózatosat bukott a nálunk is múlt héten debütált, Nicole Kidman és Colin Firth főszereplésével készült Amnézia. Kétmillió dollárt kapart össze mindösszesen, ezzel a tizennegyedik helyezett lett a bevételi listán. A Kidman-Firth páros A háború démonjai után legújabb filmjével is felsült.

Ennél is nagyobbat bukott a tíz éves évfordulóra való tekintettel ismét mozikba küldött Fűrész. Totális érdektelenség közepette 650 ezer dollár könyöradományt tudott összegyűjteni. Úgy látszik, egyszer mindenkinek elég volt megnéznie a Fűrész-t, és ha mégsem, bármikor ki tudja kölcsözni valamelyik internetes tékából. Szépen teljesít viszont Bill Murray St. Vincent-je. A múlt hétvégi eredményt megismételve, ismét közel nyolc millió dollárral növekedett a film összbevétele.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Éjjeli féreg ($10,9/$10,9)
2. Ouija ($10,9/$35)
3. Harag ($9,1/$60,4)
4. Holtodiglan ($8,8/$136,6)
5. The Book of Life ($8,3/$40,5)
6. John Wick ($8,1/$27,6)
7. St. Vincent ($7,8/$19,5)
8. Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day ($6,5/$53,6)
9. A bíró ($3,4/$39,6)
10. Az ismeretlen Drakula ($3/$52,9)