Másfél évvel ezelőtt mutatták be Tóth Barnabás Újratervezés című kisfilmjét a Friss Hús rövidfilmfesztiválon, de a 12 perces kompakt remekmű most futott be igazán nagy karriert. Az utóbbi pár napban több mint félmillióan nézték meg a neten, köszönhetően egy német szervezésű online rövidfilmes versenynek, amelyen az Újratervezés is indul. Mióta a film elérhető online, vírusként söpört végig a magyar interneten, egymásnak ajánlgatta mindenki, aki látta.

November 9-ig lehet a neten elérni a filmet (illetve szavazni rá); addig, ha van tizenkét perce, feltétlenül nézze meg. Hiszen, ahogy az Origo Filmklub egyik kritikusa írta róla Facebookon: "Az elmúlt legalább egy évtized legjobb magyar rövidfilmje. Sírni fogtok, mint a kislányok."

Szívbe markoló és mégis vicces, egyszerű ötletre épül, de minden benne van szeretetről, házasságról és GPS-ről, ami lényeges. Pogány Judit és Kovács Zsolt egy házaspárt alakítanak, akik autóval döcögnek újabb és újabb úti céljuk felé, a civódásuk mögötti dráma csak lassan, fokozatosan bomlik ki a szemünk előtt.

Tóth Barnabás: Újratervezés
Olyan egyszerű ötletre épülő, minimalista, mégis gyönyörű, kivédhetetlenül szívbe markoló, pár perc alatt nagyregények teljes mondandóját pontosan kifejtő kisfilmet, mint amilyen az Újratervezés, utoljára Huszárik Zoltántól láttam (Játék). 
 
Egy házaspár ül egy autóban, újabb és újabb úti célokat keres fel, a férj vezet, az asszony kritizál - a kamera sosem mutat semmit, ami távolabb lenne a csomagtartónál. A film mesteri dramaturgiája az elhallgatásra épül: egyetlen szó sem hangzik el arról, ami a lényeg, csak utalások, apró képi jelek fedik fel fokozatosan, hogy miről is van szó. Ráadásul az a kevés szöveg olyan pontosan van megírva, hogy a rendkívül precízen komponált képekkel kiegészülve elmondjon szinte mindent, amit szeretetről, ragaszkodásról és házasságról el lehet.
 
Tökéletes a színészválasztás is: Pogány Judit minden egyes mozdulatának, rezdülésének jelentése van, Kovács Zsolt pedig olyan, mint egy jégkocka, ami a tenyerünkben olvad ki és melegszik fel.

Kovács Bálint