Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Erika Eleniak kiugrott egy tortából és vadító táncmozdulatok kíséretében szétnyitotta a tengerészkabátját. Az ő esetében már ennyi is elég volt ahhoz, hogy örökre beleégjen az emlékezetünkbe.

 

#21 - Erika Eleniak (Úszó erőd, Díszkíséret)

Első mozifilmjében még neve sem volt a karakterének, annyi volt feltüntetve a stáblistán, hogy "csinos lány". Minimális szerep volt, egy általános iskolás lányt játszott, aki előbb megijed az elszabadított békáktól, aztán jól meglepődik, amikor egy pöttöm kisfiú magához húzza és megcsókolja az osztályteremben. Mégis mindenki emlékszik erre a kedves jelenetre, hiszen a szóbanforgó film címe: E.T., a földönkívüli. Tíz évvel később az Úszó erőd-ben sem volt sokkal komolyabb szerepe, mégis elég annyit mondani, hogy Erika Eleniak + szülinapi torta, és korosztályomból szinte mindenkinek felcsillan a szeme. De ne szaladjunk ennyire előre.

Erikának zűrös gyermekkora volt, keményen partizott és nem vetette meg a drogokat és az alkoholt. Olyannyira, hogy tizennyolc éves korában bejelentkezett egy elvonókúrára. A magánélete is hektikus volt akkoriban, tizenhét éves korában összejött Steve Fergusonnal, aki egy baleset miatt kerekesszékbe kényszerült. A srác beszélte rá, hogy ideje változtatni az életmódján. Steve édesapja és Erika édesanyja között rögtön megismerkedés után lobbant a szikra, összeköltöztek, és így állhatott elő az a különös helyzet, hogy a szőke lány pótapja, egyben a pasija apja is volt.

Erika EleniakForrás: NBC

1989-ben, húszéves korában indult el a Baywatch című sorozat, amelyben az idő jelentős részében egy piros egyrészes fürdőruhában futkározott. Pamela Andersont nyugodtan megeheti a méreg, Eleniak volt a legjobb nő a Baywatch-ban. Aki esetleg nem ismerné a sorozatot, annak elég megnéznie ezt a rövid részletet, hogy megértse a lényegét. Eleniak egy kezdő életmentőt alakított, akinek David Hasselhoff magyarázza el, hogy mit illik viselni a standon. Közben a kamera olyan pimaszul méri végig a lány testét, hogy azért jobb helyeken pofon járna.

El is érkeztünk Erika Eleniak színészi karrierjének csúcspontjához, az Úszó erőd című jófajta Die Hard-koppintáshoz, melyben a csatahajó hús-vér nőt már régen nem látott legénysége a korlátokon csüngve üdvözli őt. A film bővelkedik az életrajzi elemekben, ugyanis Eleniak valóban Playboy-modell volt, a magazin 1989 júliusi számában szerepelt tengerész öltözetben. Irgalmatlanul nehéz színészi feladat elé állította Steven Seagalt a sztriptíze közben, de az akciósztár nem okozott csalódást: hiába láthatta közelről a kilencvenes évek egyik szexszimbólumának őrjítően nagy melleit, még ebben a helyzetben sem rándultak meg az arcizmai.

Szerencsére nem fosztott meg attól az örömtől minket a színésznő, hogy egy igazi szexjelenetben is láthassuk. Erre a Díszkíséret című filmben került sor, amelyben egy börtönbüntetésre ítélt katonát alakít. Két tengerészgyalogos kapja a nehéz feladatot, hogy kísérje el a nőt. Eleniak persze minden alkalmat megragad a szökésre, és az egyik tengerészt még meg is invitálja az ágyába. A Díszkíséret a pompás Az utolsó szolgálat nem hivatalos remake-je volt, azzal az aprócska változtatással, hogy nőt kísérnek benne, és nem férfit.

A Díszkíséret nem tudta megismételni az Úszó erőd sikerét, a szőke kebelcsoda ezután már csak feledhető független- és tévéfilmekben tűnt fel. De ez a néhány alakítása is elég volt ahhoz, hogy örökre ott ragadjon az emlékezetünkben.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates