Idén Mundruczó Kornél kutyás-metaforikus Fehér Isten-ét nevezte Magyarország az Oscar-versenybe. Tegnap egy nagy összeállításban elmélkedtünk a film kilátásairól a kivételesen erős mezőnyben, Oscar-szakértőnk végül negyven százalék esély jósolt annak, hogy a Fehér Isten bekerül a legjobb kilenc közé. A forgalmazó szerencsére nem áll karba tett kézzel, és gyönyörű plakáttal próbálja ámulatba ejteni Amerikát.

A most kiadott amerikai plakát a finálé egyik mágikus pillanatát örökíti meg, de ennél többet nem árulunk el a jelenetről, hátha valaki most, az Oscarra készülve akarja bepótolni a Fehér Isten-t. A tetszetős városi totálkép a film legegyedibb, legtöbbet dicsért oldalát emeli ki, vagyis hogy milyen elképesztő dolgokra tanították be a kutyafalkát.

A Fehér Isten amerikai plakátjaForrás: Magnolia

A plakáthoz egyébként Rév Marcell operatőr alábbi beállítását vették alapul, lehet karikázgatni a két kép közötti eltéréseket.

Fehér IstenForrás:Intercom

A film nemzetközi poszterét a cannes-i filmfesztiválhoz időzítve adták ki, azon még közelről láthattuk a kék pulcsit viselő Lilit (Psotta Zsófia), ahogy a kutyák elől biciklin menekül. Cannes-ból elhozta az Un Certain Regard-szekció fődíját a Fehér Isten, amelyet azóta negyvenezernél is többen néztek meg Magyarországon. Az utóbbi időszakban pár csalódást is el kellett szenvedniük az alkotóknak: a Lux-díj jelöltjei közül kiszórták a filmet, az Európa Filmdíjon egyetlen kategóriában sem jelölték. Legközelebb december 20-án szurkolhatunk neki, akkor jelentik be ugyanis az Oscarért hajtó idegen nyelvű filmek szűkített listáját.

Két tucat fesztiválszereplés után először Franciaországban és Belgiumban kerül rendes moziforgalmazásba a Fehér Isten december 3-án, egy nappal később már a holland mozik is vetítik, december 11-én pedig Görögországban debütál (az ottani címe: Lefkos theos). Az amerikaiaknak még sokat kell várniuk, csak az Oscar-gála után, 2015. március 27-től kezdik vetíteni a filmet odaát. A tengerentúli forgalmazó bizonyára arra gyúr, hogy a díjért folyó versengés majd jól megdobja a Fehér Isten ismertségét.