Kíváncsi a Kódjátszma (The Imitation Game) című világháborús drámára, amely miatt az Oscar-verseny éllovasaként emlegetik Benedict Cumberbatch-t, de nem akar jövő februárig várni? Ha velünk játszik, három hónappal a magyarországi premier előtt megnézheti a filmet a III. Budapesti Zsidófesztivál november 20-i nyitóvetítésén, amely amúgy zártkörű, vagyis nem lehet rá jegyet venni.

Cumberbatch Alan Turing brit matematikust alakítja a filmben, aki feltalálta a számítógép ősét és az Enigma-kód feltörésével nagy szerepet vállalt a második világháború megnyerésében. Egyes becslések szerint a kód megfejtésével több évvel lerövidítette a világháborút, és ezáltal milliók életét mentette meg. Turingot később a homoszexualitása miatt meghurcolták és hogy elkerülje a börtönt, vegyi úton való kasztrálásnak vettette alá magát.

Benedict Cumberbatch a Kódjátszma című filmbenForrás: Fórum Hungary

Lelkes kritikánkban maximálisan elkötelezettnek és hitelesnek neveztük Cumberbatch szinészi játékát, és azt jósoltuk, hogy ezzel a filmmel most már tényleg Hollywood csúcsára fog repülni. Keira Knightley Turing egyik munkatársát alakítja a filmben, aki rövid ideig a férfi menyasszonya is volt. A Kódjátszma az ő történetükön keresztül mutatja be a második világháború színfalak közötti küzdelmét, az angol és a német hírszerzés, illetve kódfejtők harcát.

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

A felsorolt valós személyek közül William Shakespeare-t nem játszotta el még Benedict Cumberbatch.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A jegyeket Garai Zoltán és Szécsi Dóra nevű kedves olvasóink nyerték.