Michel Gondry Animált beszélgetés Noam Chomskyval című, műfaji határokat feszegető filmjével nyílik november 19-én, szerdán este az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. Az esemény öt napja alatt a kísérleti filmektől a japán animéken át a látványos nagyprodukcióikig az elmúlt néhány év legjobb animációinak teljes körképét ismerhetik meg a nézők a budapesti Uránia moziban. Vetítik Bucsi Réka Oscar-gyanús rövidfilmjét is.

A nyitófilmben Gondry (Egy makulátlan elme örök ragyogása, Az álom tudománya) a kézzel rajzolt animációt archív fotókkal és Chomskyval készült interjúk felvételeivel kombinálja. "Módszerem lényege, hogy másodpercenként 24 képet rajzolok, és ezeket másodpercenként rá is szabadítom az agyra. Amikor a rajzolt formák mozogni kezdenek, rengeteg információ áramlik egyenesen a néző agyába. Ebben a folyamatban egyfajta kiegyensúlyozott kapcsolatot élek meg a professzorral." - nyilatkozta a rendező.

A fesztiválon tizennégy egész estés animáció látható majd, a rövidfilmek versenyében harminc alkotás veszt részt, tizenhárom különböző országból, köztük van Bucsi Réka Symphony no. 42 című kisfilmje, amely bekerült az Oscar-verseny döntőjébe

Az animációs szakma idén ünnepli Jan Švankmajer nyolcvanadik születésnapját, a fesztivál retrospektív vetítéssorozattal és életmű-kiállítással tiszteleg a legendás cseh filmrendező előtt. Az idei program egyik különlegessége a világhírű észt rajzfilmes pár, Priit és Olga Pärn Az élet Gabriella Ferri nélkül című közös kiállítása, mely november 30-áig lesz látható. Az alkotók november 23-án tárlatvezetést tartanak, utána pedig közönségtalálkozóra kerül sor. November 24-én mesterkurzust tart Priit Parn, illetve a fesztivál díszvendége, az argentin Juan Pablo Zaramella.

Idén is pereg majd egy japán kisfilmválogatás, az Anime Haiku, november 22-én 21 órakor pedig az Animált Éj című blokkban számos magyar és külföldi zenei videót, valamint animált horror és szerelmes történeteket láthat majd a közönség. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján.