Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Penélope Cruz tizennyolc éves volt, amikor egész Spanyolország megtudta, hogy milyen ízűek a csodálatos mellei. Kilenc évvel később már Tom Cruise és az egész világ is leborult a színésznő szépsége előtt.

 

#22 - Penélope Cruz (Sonka, sonka, Nyisd ki a szemed!, Vanília égbolt, Elégia, Megtört ölelések)

Korunk filmes latin szépségeiből Salma Hayek és Paz Vega már szerepelt a sorozatunkban, ezek után a legnagyobb tiszteletlenség lett volna Penélope Cruzzal szemben, ha elfelejtkezünk a művészetéről. Tizennyolc éves volt, amikor a tavaly elhunyt Bigas Luna szexuálisan túlfűtött, allegorikus Sonka, sonka című melodrámájában eljátszotta élete első főszerepét.

A film egész Spanyolországról szól, így nem véletlen, hogy egy hatalmas bikát formáló tábla alatt kéri meg a fehérnemű-gyáros tinédzser fiú Penélope Cruz kezét. Cruz egy gyári munkást alakít a filmben, akinek a dús kebleiért a rendező is rajonghatott, legalábbis sokat időz rajtuk a kamerájával.

Penélope Cruz a Sonka, sonka című filmbenForrás: Odeon

Előbb a balfék vőlegény cuppan rá Cruz melleire, majd hosszú ízlelgetés után tortilla, illetve sonka ízűnek nevezi őket, később pedig a torreádort és fehérnemű-modellt alakító Javier Bardem veti rájuk magát. Cruz és Bardem ebben a 1992-es filmben forgatott először együtt, de csak a 2008-as Vicky Christina Barcelona forgatásán kapott lángra köztük a szerelem. Azóta is együtt vannak, és két gyermeküket nevelik.

Mint már említettem, tizennyolc éves volt csak Cruz, amikor a Sonka, sonka a mozikba került, és a hirtelen jött siker zavarba ejtette. Szerencsére a meztelenkedéssel egy pillanatra sem hagyott fel, még legalább kétszerennyi témába vágó filmjét meg lehetne említeni, mint amennyi ebbe a cikkbe bekerült. Különösen emlékezetes volt a pucér jelenete a Nyisd ki a szemed! című 1997-es spanyol agyrúgásban, főleg az a rész, amikor pár másodpercre lemerevedik, mint egy kikapcsolt robot.

A Nyisd ki a szemed! rendszeresen felbukkan legjobb sci-fiket összegyűjtő toplistákon, nem csoda hát, hogy 2001-ben elkészült az amerikai remake-je Vanília égbolt címmel. Cruz játéka annyira feledhetetlennek bizonyult, hogy az eredeti szereplőgárdáből egyedüliként ismét eljátszhatta a nőcsábász főszereplő igaz szerelmét. A fő változás az volt számára, hogy most már Tom Cruise csókolgatta és szeretgette. A forgatás közben annyira összemelegedtek, hogy utána még három évig együtt maradtak.

"Soha nem láttam még ilyen gyönyörű mellet" - mondja Ben Kingsley az Elégia című filmben, miközben Cruzt simogatja. Arra jut, hogy a nő egy műalkotás, és ezzel nehéz lenne vitatkozni. Kingsley egy élete alkonyában lévő egyetemi oktatót alakít, akinek - legnagyobb meglepetésére - egy kubai nővel folytatott viszonya komolyra fordul. A 2008-as berlini filmfesztiválon láttuk az Elégiá-t, a kritika címe azt hiszem, tökéletesen összefoglalja a lényeget: Óda Penélope Cruz melleihez. Amikor a film végefelé a férfi még utoljára lefotózza a nőt meztelenül, mielőtt az a mellrákja miatt műtétnek vetné alá magát, azt bátran nevezhetjük minden idők egyik legmeghatóbb pucér jelenetének.

Cruz karrierje legviccesebb szexjelenetét Pedro Almodóvarnak köszönheti. A Megtört ölelések-ben egy vén kecskével bújik be a lepedő alá, hogy aztán csak nagy nehezen tudja magáról lelökni az elfáradt férfitestet. Hiába tér vissza kisminkelve a fürdőszobából, a férfi akkor sem mozdul. Cruzt nem zaklatja fel túlságosan a dolog, nyugodtan rágyújt egy cigire. De itt be is fejezem a részlet elmesélését, a csattanót nézze meg mindenki maga.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates