123 millió dollár rohadt sok pénz. Most mégis az az abszurd helyzet állt elő, hogy hiába produkálta az év eddigi legjobb nyitányát Az éhezők viadala utolsó előtti része, a hétvége számait csalódásként éli meg a stúdió, mivel a sorozat eddigi két része még több pénzt gyűjtött össze a mozik pénztárainál. Az első két epizód 150 millió dollár feletti összegeket hozott a konyhára a bemutatásuk első négy napján. Pénteken, mikor bebizonyosodott, hogy Az éhezők viadala: A kiválasztott (1. rész) a várakozások alatt teljesít, öt százalékot estek a Lionsgate stúdió részvényei.

Ebből egy erős kapitalizmuskritikát is ki lehetne kerekíteni, rámutatva, hogy mennyire nem jó, sőt, veszélyes dolog, hogy az állandó növekedés igézetében élünk. Csak az a film számít igazi sikernek, amely az előző részeinél, illetve versenytársainál is több nyereséget termel – ebből a lehetetlen helyzetből nem tudott jól kijönni a legújabb Az éhezők viadala.

Jennifer Lawrence és Julianne Moore Az éhezők viadala: A kiválasztott első részébenForrás: Fórum Hungary

A könyvtrilógia utolsó kötetét kettévágták, így a mostani rész tulajdonképpen egy hosszúra nyújtott felvezetés a bombasztikus fináléhoz. A kevés akció mellett még azzal magyarázható a vártnál alacsonyabb bevétel, hogy az IMAX mozikat decemberig lefoglalta a Csillagok között, azokban most nem tudták vetíteni a filmet. Illetve egy globális trendre is rávilágít a legújabb rész szereplése. Amerikában az alternatív lehetőségek bővülésével egyre kevesebben járnak mozikba. Ezt azonban valamennyire ellensúlyozza világ többi részén tapasztalható növekedés. Amerikán kívül az előző résznél négy százalékkal több pénzt zsebelt be a legújabb Az éhezők viadala.

A Dumb és Dumber második része óriásit esett vissza, a második hétvégéjén 62 százalékkal kevesebb pénzt gyűjtött össze, mint a nyitó hétvégéjén. Az Oscar-várományos filmek szépen kapaszkodnak felfelé a toplistán, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) már a kilencedik, Stephen Hawking életéről szóló The Theory of Everything pedig megjelent a tízedik helyen.

 A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Az éhezők viadala: A kiválasztott (1. rész) ($123/$123)
2. Hős6os ($20,1/$135,7)
3. Csillagok között ($15,1/$120,7)
4. Dumb és Dumber kettyó ($13,8/$57,5)
5. Holtodiglan ($2,8/$156,8)
6. Beyond the Lights ($2,6/$10,1)
7. St. Vincent ($2,4/$36,6)
8. Harag ($1,9/$79,2)
9. Birdman ($1,9/$14,4)
10. The Theory of Everything ($1,5/$2,8)