James Cameron az írói stábjával már hónapok óta dolgozik az Avatar második és harmadik részének a forgatókönyvein. El kell ismerjük, ügyesen választottak helyszínt a munkához: a világ másik végén, Új-Zélandon találták meg az ideális munkakörülményeket. A rendező nem szerénykedett, mikor az Empire rákérdezett, hogy milyen történeteket találtak ki a második és a harmadik részhez: „Egy dolgot mondhatok el róluk. Eszméletlen jók lesznek.” És még ezt is tudta fokozni: „Tátott szájjal fogjuk összecsinálni magunkat” az Avatar folytatásaitól.

Cameron először a két folytatás összes jelenetét közösen felvázolta az írói stábbal, és csak az utolsó napon osztotta le a feladatokat. Tudta, hogy ha ezt előbb megteszi, akkor a fele társaság nem fog odafigyelni az ötletelés során, mivel ők úgyis a másik folytatást írják majd.

AvatarForrás: InterCom

Érdekes egyébként, hogy pont a folytatások történetére büszke ennyire Cameron, hiszen az első rész ezen a téren nem mutatott semmi újat, lényegében a Farkasokkal táncoló-kat játszotta újra sci-fi környezetben. A látványvilág viszont kétségtelenül forradalmi volt, emiatt várja mindenki azt, hogy majd a folytatásokat is tátott szájjal fogja bámulni.

A hobbit második részének példáját követve, az Avatar folytatásai is másodpercenként 48 képkockával fognak pörögni a filmvásznon. A terv az, hogy 2016 decemberében jön a második rész, 2017 decemberében a harmadik, 2018 végén pedig a negyedik.