Moziba menne a hétvégén, de nem tud választani a kínálatból? Segítünk!

 

Válólevél (Gett)

Férj és feleség már nem szereti egymást, a feleség válni akar, a férj azonban csökönyösen ragaszkodik ahhoz, ami egyszer az övé volt. A Válólevél egy nő hosszú és fájdalmas küzdelmét mutatja be, a főszerepben az izraeli film nagyasszonyát, az ötven éves Ronit Elkabetzet láthatjuk, akinek férfias keménység és lágy szexualitás keveredik a mozdulataiban. A film nem hagyja el a tárgyalótermet, és a kerek egészként létező karakterekre koncentrál.

 ---

Egy szerelem története: a férfi (The Disappearance of Eleanor Rigby: Him)

Látta egy hónapja az Egy szerelem története: a nő című drámát? Ha igen, akkor kötelező beülnie a héten mozikba érkezett párdarabját. Mindkét film ugyanannak a párkapcsolatnak a széthullásáról szól, csak az előbbi a nő, az utóbbi pedig a férfi szemszögéből mesél megindító módon a szerelem elmúlásáról. A két film színvilága is eltér, ezzel is sulykolva a két szereplő eltérő lelki állapotát. Jessica Chastain és James McAvoy ügyesek és szépek együtt.

---

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész (The Hunger Games: Mockingjay - Part 1)

Mocskos anyagi indokból kettévágták Az éhezők viadala befejező kötetét, ez azt jelenti, hogy a mostani rész egy hosszú felvezetés, a bombasztikus fináléra még egy évet várnunk kell. Ennek azonban megvan a pozitív oldala is. A karaktereknek lett helyük lélegezni, és a propagandaharcot is okosan és elgondolkodtatóan domborítja ki a film. A csaták most még fejben zajlanak, Jennifer Lawrence ezt a visszafojtott érzelmi feszültséget is vissza tudja adni.

---

Éjjeli féreg (Nightcrawler)

Ezt az éjsötét krimiként és gyilkos médiakritikaként is felfogható filmet elsősorban Jake Gyllenhaal erőteljes színészi alakítása miatt bűn kihagyni. Aki megnézi, azt még napokig fogja kísérteni a Donnie Darko szárjának beesett paraarca. Karaktere simán van annyira nyugtalanító és emlékezetes, hogy az ember egy mondatban emlegesse a Mechanikus narancs Alexével vagy a Taxisofőr Travis Bickle-jével.

---

John Wick

Keanu Reeves legújabb filmje ennél egyszerűbb már nem is lehetne:  a színész percenként fejbe lő benne valakit, mivel egy orosz maffiózó elvette a kiskutyáját és a sportkocsiját. A monotóniája ellenére mégis majdnem a végéig teljesen leköti a figyelmet a John Wick, mivel hihetetlenül jól eltalált neonfényes stílusban pörögnek a gyilkolászások, és az ihletett helyszínváltásoktól is mindig új erőre kap. A Lucy óta nem láttuk ennyire jó akciófilmet a mozikban.

---

Délibáb

Először is mindenki felejtse el az alább látható előzetest, aki abból indul ki, az csalódni fog. Ez nem egy magyar pusztába helyezett, akcióorientált western, története is éppen hogy csak van. Hajdu Szabolcs inkább egy hosszú csendekkel és westerntoposzokkal ügyesen játszadozó hangulatfilmet készített. Sejtelmes az egész, és pont ezért nem hagyja békén az ember képzeletét. Isaach de Bankolé a filmhez illő rezzenéstelen minimalizmussal alakítja a vidéki kocsmát elcsendesítő westernhőst.

- - -

Csillagok között (Interstellar)

A sci-fi és Christopher Nolan-rajongók legnagyobb örömére pontosan olyan nagyszabású és az agyat megtornásztató űreposz lett belőle, mint amilyenre előzetesen tippelni lehetett. Megterhelő élmény végignézni, a látványvilág káprázatos, és a tanárbácsisan előadott tudományos elméletek féregjáratokról, fekete lyukakról is érdekesek benne. Matthew McConaughey egy sírós szemű cowboy, aki még egy másik galaxisban is csak a lányára gondol.

- - -

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Reisz Gábor nevetségesen kicsi összegből megalkotta a mai budapesti fiatalokról szóló közérzetfilmet, amiben bárki magára ismerhet, aki rótta már a pesti utcákat szerelmi bánatában, eljátszott a kivándorlás gondolatával, vagy aljasodott már le a bulinegyedben. A film legnagyobb érdeme, hogy Budapestről szól, de nem csak budapestieknek. És erre vevők a nézők, már több mint húszötezren látták.

 - - -

Sírok között (Walk Among the Tombstones)

Már megint egy film a szomorú tekintetű, ultrakemény Liam Neeson főszereplésével. Azt hihetnénk, hogy ez is ugyanolyan akcióthriller, mint a színész többi közelmúltbeli filmje, de nem, ez most egész jól sikerült! Eredetibb, összetettebb, alig láthatunk benne lövöldözést, helyette viszont van sötét, fojtogató hangulat. A Sírok között legjobb pillanatai azok, amikor Liam Neeson a dolgát végzi, vagyis nyomoz.

- - -

Harag  (Fury)

Brad Pitt és bűzlő legénysége egy tank belsejéből szembesít minket a régi igazsággal, miszerint a háború borzasztó dolog. A Harag-ban az az újdonság, hogy egy Sherman tank ötfős legénységére koncentrál, és nem kendőzi el, hogy hiába harcolnak egy jó ügyért, a hosszú évek óta folyó harc belőlük is jobbára lelketlen gyilkológépeket csinált. A sár és a mocsok mindent ellep, a tankcsaták pedig lenyűgözőek. A túl hollywoodira sikerült lezárás nélkül még jobb lett volna, de még így is kihagyhatatlan az akciófilmek kedvelőinek.

- - -

Két nap, egy éjszaka (Deux jours, une nuit)

Nem kell magyarázni, mekkora trauma egy család életében, ha az egyik kenyérkeresőt kirúgják. A Két nap, egy éjszaká-ban az a csavar, hogy a munkatársakon múlik Sandra sorsa, akik arról szavazhatnak, hogy a bónuszt kérik, vagy inkább tarthassa meg az állását a kétgyermekes családanya. Korunk legcsodálatosabb francia színésznőjének, Marion Cotillard-nak egy hétvégéje van kollégái meggyőzésére ebben a szikár, életszagú, a munkások világát intim közelségből bemutató szociodrámában.

- - -

Leviatán (Leviathan)

Andrej Zvjagincev orosz rendezőzseni legújabb filmje nem csak hogy ott van az Oscarért versenyző idegen nyelvű filmek mezőnyében, de a kategória egyik legesélyesebbike. A Leviatán mindvégig gyönyörűen megszerkesztett képekben, először dühödten, aztán egyre rezignáltabban mutatja be a csökönyös orosz kisember küzdelmét a korrupt és zsarnoki hatalommal szemben. Itthon is fájdalmasan ismerősnek fog hatni a film némelyik szituációja.

- - -

LUX-filmnapok

December 1-3. között az Uránia moziban levetítik az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX-díjra jelölt, döntős filmeket: Céline Sciamma Csajok, Paweł Pawlikowski Ida és Rok Biček Osztályellenség című alkotását. A vetítésekre a belépés díjtalan, belépőket az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Iroda Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével. Érdemes játszani, a három filmből kettőről mi is azt valljuk, hogy az év legjobbjai közt a helyük. (Az Osztályellenség-et nem láttuk.)

 - - - - - - - - - - - - - - - -

Válólevél-ről és a Sírok között-ről szóló rész Mesterházy Lili szövege alapján készült.