A mai nap John McCainről szól, miután a Magyarországra delegált, új amerikai nagykövet kinevezéséről szóló vitában újfasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort. Aki filmen keresztül szeretne megismerkedni a republikánus szenátor múltjával, az bármikor megteheti ezt, mivel 2005-ben Katonasors (Faith of my Fathers) címmel már feldolgozták McCain életének legkeservesebb időszakát. A haditengerészetnél szolgáló férfi az észak-vietnámiak fogságába esett, és csak öt és fél után szabadult a hadifogságból.

A Katonasors-ban a magyar felmenőkkel rendelkező Shawn Hatosy alakította a fiatal repülőgéppilótát, a színész több tévésorozatban feltűnt, valamint kisebb szerepekben láthattuk a Kevin Costner főszereplésével készült A jövő hirnöké-ben, az Alpha Dog-ban vagy a Közellenségek-ben. Ő játszotta Nicholas Cage partnerét a Mocskos zsaru - New Orleans utcáin című krimiben.

Shawn Hatosy a Katonasors című filmbenForrás: Sony

Az alább megtekinthető videó kilenc percben foglalja össze a Katonasors történéseit, és felvillantja McCain rabságának fő fordulópontjait. Hanoi felett lőtték le a repülőgépét, a súlyosan sebesült férfit egy tóból ráncigálta ki a feldühödött tömeg, akik aztán kis híján meglincselték a pilótát.

Fogsága során többször is megkínozták, egyik alkalommal egy amerikai focicsapat védősorának neveit sorolta fel a repülőraj többi pilótájának megnevezése helyett. Miután a vietnámiak megtudták, hogy a férfi apja magas rangú tengerésztiszt (Scott Glenn), felajánlották, hogy szabadon engedik McCaint, de ő ezt elutasította, arra a szabályra hivatkozva, hogy a fogságba esésük időrendjében kell elengedni a hadifoglyokat.

A Katonasors John McCain önéletrajzi regényén alapul. Amikor először adták a tévében, 3,7 millió néző kapcsolt oda, ezzel a Katonasors lett 2005-ban a csatorna legnézettebb műsora. A kritikusok részéről vegyes fogadtatásban részesült a film, a négy Emmy-jelölésből egyet sem tudott díjra váltani.

A politikus eredetileg azt szerette volna, hogy Edward Norton alakítsa őt, az apját pedig Robert Duvall.  A filmet Louisianában vették fel, és miután McCain bejárta a díszleteket, benézett a cellájának felépített másába, meglepő kijelentést tett: "Tudják, bizonyos értelemben hiányzik ez nekem. Sok jó barátom volt itt, és bizony olyan is volt, hogy jól éreztük magunkat."

John McCain (jobb oldalt) 1965-benForrás: DailyMan40

John McCainnek egyébként Az őrület határán az egyik kedvenc háborús filmje.