A karácsonyi bevásárlás szünetében beugrana egy filmre, de nem tudja melyikre? Távirati stílusban megírt hétvégi moziajánlónkat az ilyen helyzetekre találtuk ki, hiszen a mozgólépcsőn vagy a sorban állva is gyorsan végig tudja pörgetni.

 

Swing

A Swing egy balatoni haknis, különböző életkorú nők érvényesüléséről szóló zenés-érzelmes vígjáték, azonban az is nyugodtan üljön be rá, akit ez a leírás hidegen hagy, ugyanis ezt a közönségfilmet annyira jól eltalálták, hogy bárkit képes elszórakoztatni. A sok színésznő közül, ha egyet lehet, akkor a letűnt dívát alakító Törőcsik Marit kell kiemelni - minden egyes szava és mozdulata mágikus erővel bír.

---

Válólevél (Gett)

Öt év keserves küzdelmét követhetjük végig úgy a Válólevél című izraeli filmben, hogy közben egyszer sem hagyjuk el a bíróság épületét. Erőteljes, karaktereire koncentráló dráma, amelyben férj és feleség már nem szereti egymást, a nő válni akar, a férfi azonban csökönyösen ragaszkodik ahhoz, ami valaha az övé volt.

 ---

Egy szerelem története: a férfi (The Disappearance of Eleanor Rigby: Him) + Egy szerelem története: a nő (The Disappearance of Eleanor Rigby: Her)

Ahány ember, annyiféleképpen meséli el ugyanazt a történetet, és ha egy párkapcsolat széthullásáról van szó, akkor ez hatványozottan igaz. Jessica Chastain és James McAvoy románcának történetével két nézőpontból is megismerkedhetünk, ha részt veszünk ebben az izgalmas filmes kísérletben, amely a férfi és a női oldalt két külön részre bontva tárgyalja ki.

---

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész (The Hunger Games: Mockingjay - Part 1)

Ezt külön nem is kellene ajánlanunk, hiszen mindenki látta már, vagy látni fogja, ha másért nem, hogy tudja, mire fel ez a hisztéria, vagy hogy ne pont a bombasztikusnak ígérkező finálé előtt veszítse el a fonalat. Az sem utolsó szempont, hogy szerepel benne Jennifer Lawrence.

---

Éjjeli féreg (Nightcrawler)

A rémesen lefogyott Jake Gyllenhaal bődületesen erős színészi játéka teszi hosszú távon is emlékezetessé ezt a krimiként és gyilkos médiakritikaként is felfogható filmet. Az általa alakított gátlástalan hírhajhász riporternek ott a helyeMechanikus narancs Alexe vagy a Taxisofőr Travis Bickle-je mellett.

---

John Wick

Keanu Reeves akciófilmje az egyszerűsége és stílusérzékenysége miatt válik műfajának rokonszenves és monotóniája ellenére élvezetes darabjává. Annyi történik benne, hogy John Wick percenként fejbe lő benne valakit, de ezt szemet gyönyörködtetően változatos helyszíneken és módokon teszi.

---

Délibáb

A Hortobágyra tévedt Isaach de Bankolé rezzenéstelen minimalizmussal alakítja a vidéki kocsmát elcsendesítő westernhőst. Történet alig van, hiányát pótolja azonban a napégette táj, a villanó tekintetek, a műfajhoz illő feszült szűkszavúság, vagyis a képkockákból áradó erős hangulatiság.

- - -

Csillagok között (Interstellar)

Christopher Nolan hű maradt önmagához és rajongóihoz, és ismét egy grandiózus látványvilágú, de egyben az agyat megtornásztató filmet készített. Elkápráztatja az embert galaxisokkal és fekete lyukakkal, néha még tanárbácsisan magyaráz is mellé, és mindez a síros szemű űrcowboyt játszó Matthew McConaughey révén még el sem szakad teljesen az emberi érzelmektől.

- - -

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Egyre nagyobb bizonyossággal mondhatjuk, hogy magyar kultfilm van születőben: másfél hónapja játsszák a mozik a VAN-t, de csak nem akar a legnézettebb tíz film közül kikopni. Reisz Gábor nevetséges alacsony összegből megalkotott egy tükörként funkcionáló közérzetfilmet, amin lehet nevetni, amin el lehet szomorodni, és aminek minden pillanatát igazinak érezzük.

 - - -

Leviatán

A Leviatán-nak ott a hely az idei év egyik legjobb filmjei között Ezt a gyönyörű képekkel elmesélt bukástörténetet több szinten is lehet értelmezni: mivel merészen aktuálpolitikai ugyan a témája, de mégis a legmélyebb emberi dilemmákról szól. Katartikus élmény végigkövetni a csökönyös orosz kisember küzdelmét a korrupt és zsarnoki hatalommal szemben.