A Fehér Isten amerikai premierje január végén lesz a Sundance filmfesztiválon, az amerikai mozik pedig két hónappal később, március 27-én mutatják be Mundruczó Kornél kutyás filmjét. A helyi forgalmazó most összerakott egy előzetest, ami már amiatt is különleges, hogy tele van párbeszéddel, azaz nem próbálja leplezni a tényt, hogy egy feliratos filmről van szó (az idegen nyelvű filmek amerikai előzetesében általában egy mukkot sem szólnak).

Kevés olyan emberről tudok, aki nálam jobban utálta a Fehér Isten-t, de ezzel együtt el kell ismernem, hogy a trailer parádés lett. Az 55. másodpercnél bejön az a fenyegető kürthang, onnantól végig borsódzott a hátam. Ha nem tudnám, hogy az ellenkezője igaz, az előzetes alapján azt hinném, hogy ez egy izgalmas, vérfagyasztó film. És hát mi egy előzetes célja, ha nem ez.

Magyarország a Fehér Isten-t nevezte a jövő évi Oscar legjobb idegen nyelvű film kategóriájába, december 20-án jelentik majd be, hogy rákerült-e a kilences szűkített listára (tavaly A nagy füzet-nek sikerült ez a bravúr), amelyből majd január közepén kikerül a végső öt jelölt film.