Múlt pénteken írtuk, hogy Mundruczó Kornél lázadozó kutyái a Sundance filmfesztivál felé veszik az irányt, most pedig arról jött a hír, hogy további magyar állatokat várnak szeretettel a havas hegycsúcsokkal körbe vett Park City-be. A pecázó jegesmedvét és gigantikus háromfejű kutyát is felvonultató Symphony no. 42 című kisfilm bekerült a Robert Redford által alapított, neves fesztivál animációs rövidfilmes válogatásába.

A 26 éves Bucsi Réka alkotása fantasztikus kört futott be kevesebb mint egy év alatt: a berlini filmfesztivál versenyszekciójában mutatkozott be februárban, aztán végigjárta az összes jelentős fesztivált, begyűjtött egy rakás díjat, majd november elején rákerült arra a tízes szűkített listára, amelyből a jövő évi Oscar-díjra jelölt öt filmet választják majd ki a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

Itthon vetítették a Titanicon, a Friss húson és a Mediawave-en is, nyáron pedig a Michael Fassbender főszereplésével készült Frank kísérőfilmjeként került rendes moziforgalmazásba.

Bucsi RékaFotó: Tuba Zoltán - Origo

A Symphony no. 42 rendhagyó narratívát használva, 47 különböző jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet. Az asszociációk által összefűzött rövid jelenetek környezetünk irracionális összefüggéseit hangsúlyozzák: szürreális helyzetek ember és természet alkotta dolgok összhatásán alapszanak.

A Sundance filmfesztivál 2015. január 22-én kezdődik, és azelőtt hét nappal fog kiderülni, hogy jelölik-e Oscar-díjra a Symphony no. 42-t.

Olvasnivaló: Amiben a magyarok ördöngösen jók - összeállításunk a fiatal animációs rendezőkről

Megtalálni Istent és agyonlőni magad
Elég jó felütés Bucsi Réka Symphony no. 42 című animációs rövidfilmjének első jelenete, amelyben egy róka az Univerzum központjában megtalálja Istent, majd a felfedezés hatására főbe lövi magát. Nagyjából ilyen az egész kisfilm.

Kritikánk a Symphony no. 42-ről