Vágólapra másolva!
Itt az ember, aki egy személyben egyesíti az összes Marvel-hős erényeit, a lány, akit nem kellett kétszer kérni, hogy levetkőzzön, a fiú, aki lejátszotta Brad Pittet a vászonról, a nő, aki megidézte Isaura emlékét, és három fiatal, aki visszaadja a hitünket a magyar filmben. Lássuk a 2014-es moziév legnagyobb felfedezettjeit! 
Vágólapra másolva!

10. Jakab Juli (Senki szigete, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan)

Ez az angyalarcú lány még az egyébként nem túl jól sikerült Senki szigeté-t is fel tudta dobni a jelenlétével, és az év nagy magyar filmsikerében, a VAN-ban is feltűnt egy rövidke kulcsszerepben. Közben pedig forgatókönyvíró és az év legcoolabb magyar embere.

Jakab Juli a Senki szigete című filmben Forrás: A Company Hungary

- - -

9. Ansel Elgort (Csillagainkban a hiba)

Úgy tudom, hogy az ízlésesen könnyfakasztó Csillagainkban a hiba nagy siker volt a kamaszok körében, és idén sok tinilány a tündenevű Ansel Elgort arcképével a párnája alatt sírta álomba magát. Elgortnál minden adott, hogy tinibálvánnyá váljon, de ha van egy kis esze, Leonardo DiCaprio példáját követi majd, hogy kitörjön az ezzel járó skatulyából.

Ansel Elgort a Csillagainkban a hiba című filmben Forrás: InterCom

- - -

8. Stacy Martin (A nimfomániás)

Lars von Trier valószínűleg bármelyik színésznőt megkaphatná agyament ötleteihez, bár nem mindegyik vállalná, hogy olyan szinten tárulkozik ki a kamerák előtt, mint azt Martin tette A nimfomániás hősnőjeként. A 23 éves színésznő ugyan cseppet sem hasonlít a karakter idősebb változatát alakító Charlotte Gainsbourgra, de bátorsága és tehetsége hasonlóan izgalmas karrierre predesztinálja.

Stacy Martin A nimfomániás című filmben Forrás: Vertigo Media

- - -

7. Logan Lerman (Harag, Noé)

Ezen a 22 éves fiún már az Egy különc srác feljegyzései idején is látszott, hogy nagy jövő előtt áll, de idén nem volt megállás. A Noé-ban Russell Crowe, a Harag-ban pedig Brad Pitt egyenrangú partnere volt, és a Pitt-féle háborús filmben az ő karaktere nyújtotta az egyetlen emberi fogódzót a rémségek közepette.

Logan Lerman, Brad Pitt és Shia LaBeouf a Harag című filmben Forrás: Freeman Film

- - -

6. Jack O'Connell (300: A birodalom hajnala)

Rossz filmért tudjuk kiemelni, mert a magyar mozik fáziskésésben vannak, de 2014 akkor is Jack O'Connell éve volt. Két kőkemény agybarúgásban szerepelt idén ('71, Starred Up), amelyek még nem érkeztek meg hozzánk, plusz a 300 előzményfilm-folytatásában, közben pedig Angelina Jolie-val tölti a karácsonyi díjszezont, hiszen ő a főszereplő a színésznő második rendezésében, a Rendíthetetlen-ben.

Jack O'Connell a 300: A birodalom hajnala című filmben Forrás: InterCom

- - -

5. Carrie Coon (Holtodiglan)

Nem mondom, hogy egyből bevettem, hogy Carrie Coon lenne Ben Affleck ikertestvére, de a külső hasonlóság hiányát rögtön kompenzálta, hogy mennyire természetesnek tűnő, bensőséges volt a viszonyuk (az év egyik legjobb párbeszéde, amikor a szülinapi ajándékról beszélgetnek a bárban), ami nagyban köszönhető Coon erőlködés nélküli játékának. Ráadásképp a tévében is elvarázsolt A hátrahagyottak egyik legfontosabb szerepében.

Carrie Coon a Holtodiglan című filmben Forrás: InterCom

- - -

4. Miles Teller (Csajkeverők, A beavatott, Kétéjszakás kaland)

Egy ideje már sulykoljuk, hogy Miles Teller a harminc alatti hollywoodi generáció legnagyobb színésze, de a magyar filmforgalmazók valamiért pont a legjobb filmjeiről nem akarnak tudomást venni, és helyettük olyanokat hoznak be, mint a Csajkeverők és a Kétéjszakás kaland. Remélhetőleg a Whiplash küszöbön álló Oscar-jelölései megváltoztatják ezt az áldatlan tendenciát.

Miles Teller a Csajkeverők című filmben Forrás: Fórum Hungary

- - -

3. Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság, Non-stop)

Ő volt a 12 év rabszolgaság Isaurája, a rabszolganő, akit szadista gazdája hol magához láncolni, hol agyonkorbácsolni akar. Minden pillanata a vásznon szívszorító, ő a film lelke, nem csoda, hogy rögtön ezzel az első filmszerepével Oscart nyert. A díjkiosztókon ráadásul azonnal divatikon is vált belőle, ami kezdő színésznőként nem hátrány.

Lupita Nyong'o a 12 év rabszolgaság című filmben Forrás: InterCom

- - -

2. Chris Pratt (A galaxis őrzői)

A városfejlesztési osztály című tévésorozatban ő volt a mulya, dagi mókamester, de a Zero Dark Thirty kedvéért kigyúrta magát, és a hollywoodi producerek rögtön meglátták benne a lehetséges szuperhőst. A galaxis őrzői főszerepében egy személyben tudta hozni mindazt, amit a Bosszúállók-ban Vasember, Amerika kapitány, Thor és Hulk külön-külön, így nem csoda, hogy máris ő a legkeresettebb akciósztár Hollywoodban.

Chris Pratt A galaxis őrzői című filmben Forrás: Fórum Hungary

- - -

1. Zomborácz Virág (Utóélet) + Reisz Gábor (VAN)

Nem győz sírni a magyar, hogy minden hazai film dögunalmas, lehangoló, és úgy játszanak benne a színészek, mintha a Szomszédok-ból tanulták volna a mesterséget. Erre bumm, nem egy, hanem mindjárt két szupertehetséges, szimpatikus és fiatal rendező robban be 2014-ben a köztudatba, filmjeikben pedig pont az a közös, hogy nem unalmasak, nem lehangolóak, viszont pont úgy beszélnek bennük a színészek, ahogy a valódi emberek. A VAN máris kultfilm, az Utóélet pedig a sokat kritizált Vajna-éra első igazán eredeti, tökös sikere. Nagyon sok filmet szeretnénk még látni Zomborácz Virágtól és Reisz Gábortól az elkövetkező években!

Zomborácz Virág és Reisz Gábor Fotó: Erdélyi Gábor / Valuska Gábor