Karácsonykor az észak-koreai diktátorból viccet csináló The Interview mellett egy magyar film is felkerült az internetre. A különbség annyi, hogy a Fekete leves című gengsztervígjáték (kritikánk) az alkotók hozzájárulásával vált szabadon letölthetővé a legnépszerűbb magyar torrentoldalról, tehát pár kattintással ingyen és legálisan lehet hozzá jutni.

A film megjárta júniusban a magyar mozikat, de nem taposták érte egymást az emberek: az első hétvégéjén hiába vetítették 32 moziban, és csak 2004-en voltak rá kíváncsi. Ez azért is lehetett nagy csalódás az alkotóknak, mert a Fekete leves állami támogatás nélkül, közösségi finanszírozásban készült, és csak akkor remélhettek volna pénzt belőle, ha a filmet sokan megnézik, és nyereséget termel.

Szabó Simon a Fekete leves címú filmbenForrás: Krez Film Kft.

Pedig egy teljesen vállalható gengsztervígjáték volt, amelyet profi színészek mellett (Nagy Zsolt, Szabó Simon) alvilági alakokként hihető alakítást nyújtó, autentikus arcokkal népesített be Novák Erik rendező a haveri köréből, a legnagyobb húzása pedig az volt, hogy az eddig rendezőként, íróként és újságíróként ismert Vágvölgyi B. Andrással játszatta el a maffiafőnököt. Vágvölgyi parádés nyegleséggel gonoszkodott a filmben.

Ha nem jön az ötlet Novák fiától, hogy töltsék fel a filmet a legnagyobb magyar torrentoldalra, mert ott majd megnézik sokan, sok más magyar filmhez hasonlóan a Fekete leves is végleg eltűnt volna a süllyesztőben. Ehelyett egy hét alatt több mint 33 ezren töltötték le, vagyis már hatszorosan túlszárnyalta a mozis nézettséget: a nyáron körülbelül ötezren váltottak jegyet a Fekete leves-re.

Az előzetes tervek szerint egy harminc másodperces reklámszpot előzte volna meg a filmet, de én ezzel nem találkoztam, csak Novák Erik köszöntőjével, miután elindítottam a Fekete leves-t. A modell maga szimpatikus, az viszont nem szól az életképessége mellett, hogy egyetlen céget sem sikerült találni, amely fizetett volna a reklámhelyért. A film végén ismét megjelenik Novák, és azt kéri, hogy amennyiben tetszett nekünk a Fekete leves, Paypalon küldjünk nekik pénzt, és akkor ki tudják fizetni a stábot, illetve még több filmet tudnak forgatni.

Vágvölgyi B. András a Fekete leves című filmbenForrás: Krez Film Kft.

Nem ez lesz egyébként az egyetlen, legálisan letölthető magyar film a nCore-ról, a Kolorádó Kid alkotóival már megszületett a megállapodás, összesen húsz magyar filmet terveznek letölthetővé tenni a torrentoldalon 2015 folyamán. A Fekete leves (és egyéb, illegálisan letölthető magyar filmek) adataiból egyértelműen látszik, hogy a mozikban gyakran érdektelenségbe fúló hazai alkotásokra sokkal nagyobb számban kíváncsiak úgy, ha nem kell felkelni a fotelből, és csak párat kell értük kattintani.

Ez a terjesztési modell új esélyt adhat arra, hogy a magyar filmek mégiscsak megtalálják a közönségüket. A remélt, de elmaradt bevételt azonban nem látjuk, hogy miképpen pótolhatná, miképpen teremthetné meg a tőkét újabb filmek készítésére.

Előbb-utóbb a magyar filmiparnak is reagálnia kell a megváltozott filmnézési szokásokra. Hosszú távon az lehetne egy életképes modell, ha online videotékából kölcsönözhetnénk ki legfeljebb ezer forint körüli összegért a magyar filmeket. És ha nem is a mozis premier hetében (bár világszerte egyre több példa van erre), akkor legkésőbb a premier után pár hónappal tehessük ezt meg.