Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Angelina Jolie most már elegáns, nagycsaládos úrinő, szárnyait próbálgató rendező és a fejlődő világ problémáinak állhatatos szócsöve, de volt idő, amikor egy minden őrültséget kipróbáló csaj volt, aki ezt a végletes életszemléletet a szerepeibe is átmentette.

 

#25 - Angelina Jolie (Cyborg 2, Kifutó a semmibe, Eredendő bűn)

Angelina Jolie már régóta nem csak egy színésznő. Sorolhatnám egyéb elfoglaltságait a film világán belül és kívül, vagy feleleveníthetnék pár hajmeresztő történetet a fiatalkorából - nekem az a kedvencem, hogy kamaszként komolyan készült arra, hogy temetkezési vállalkozó lesz -, de értelme nem sok lenne, mert Jolie élete évtizedek óta a legszélesebb nyilvánosság előtt folyik. Mindenki ismeri régi botrányait, családi életét, humanitárius elköteleződését.

Mostanság azért jelenik meg napi rendszerességgel a neve a sajtóban, mert karácsonykor mutatták be az amerikai mozik második rendezését, a Rendíthetetlen-t, amely egy japán hadifogságba esett amerikai olimpikon igaz történetét meséli el. Vad és tabudöntögető korszakát már rég maga mögött hagyta Jolie, több mint húsz évet kell visszamenni az időben ahhoz, hogy egy olyan filmet találjunk a karrierjében, amely egyedül azért érdekes, mert a színésznő levetkőzik benne.

Angelina JolieForrás: Rolling Stone

A Cyborg 2 - Üvegárnyék egy tipikus videotékás kacat, amely a kilencvenes évek elejének cyberpunklázát lovagolta meg, és bár sok köze nem volt hozzá, a Jean-Claude Van Damme főszereplésével készült Cyborg - A robotnő folytatásaként adták el. Egyedüli értéke, hogy megőrizte az örökkévalóságnak a 18 éves Jolie hamvas szépségét. A mai szemmel mulatságosan ható előzetes hangzatos mondatokkal próbálja felkelteni a figyelmet: a Jolie által játszott kiborgot egyszerre nevezi tökéletes szexgépnek és tökéletes gyilkológépnek.

A főszereplőt egy öngyilkos küldetés végrehajtására programozták, de ő rájön, hogy inkább élni szeretne, elszökik a kiképző tisztjével (Elias Koteas), és hiába pusztításra alkották meg elsősorban, a szexben is kedvét leli. A Rolling Stone-nak 2001-ben adott interjújában Jolie azt mondta, hogy már nem szégyelli a filmet, de amikor először látta, annyira elkeseredett, hogy hazament az anyja házába hányni, miközben a bátyja vigasztalni próbálta. Olyan nagy volt a csalódás, hogy a Cyborg 2 után egy évig még szereplőválogatásokra sem ment el.

A 1998-as Kifutó a semmibe című életrajzi film bemutatásával jött rá a világ, hogy ez az egzotikus szépségű, vadóc csaj színészkedni is tud. (Még egy érdekességet azért csak elhintek: Jolie állítása szerint anyai ágon irokéz ősei vannak, és még az indián törzsbe is be akart lépni, de az apja, Jon Voight szerint ez nem igaz, Jolie szintén színész anyja találta ki azzal a céllal, hogy még egzotikusabbnak tűnjön anyja és lánya.) A film egy tragikus sorsú, fiatalon elhunyt szupermodell életét követi végig, Gia Carangi az első híres nők egyike volt, aki AIDS-ben halt meg.

Gia önpusztító, extrém karakterét magáénak érezte Jolie, mivel ő is átment hasonló problémás életszakaszon. A videóban egy fotózást csodálhatunk meg, amelyben szabadulni vágyó, felajzott fekete párducként ugrik újból és újból a fémkerítésnek a pucér színésznő. És ez még korántsem a csúcspont, mivel hamarosan egy másik nő is bemászik a ketrecbe. Később pedig arról győződhetünk meg, hogy Jolie kócos, fekete hajjal és elkent sminkkel is ellenállhatatlanul néz ki. Ember ilyen vagányul még nem reagálta le azt, hogy mindenki az ő meztelen testét bámulja.

A 2001-es Eredendő bűn című kosztümös erotikus thrillerben Jolie nem alibizte el a szexjelenetet Antonio Banderasszal, változatos módokon és nagy hévvel csavarodtak össze az ágyon. A film alapjául szolgáló regényt (Waltz into Darkness) Francois Truffaut már feldolgozta az 1969-es A Mississippi szirénje című alkotásában, abban Catherine Deneuve játszotta a házassági hirdetés útján szerzett, titokzatos feleséget.

Sorozatunkban sokszor előfordult, hogy a megmutatott meztelenkedések egyben a színésznő karrierjének csúcspontját is jelentették. Angelina Jolie esetében ezek csak széljegyzetek, amelyekről most már biztosan elmondható, hogy a Kifutó a semmibe kivételével nem lényeges állomásai a színészi pályájának. Annyira sokoldalú személyiség, hogy nála még az a tény is háttérbe képes szorulni, hogy egyszer régen, egy öngyilkos küldetésre programozott, szuperszexi kiborgot is eljátszott.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates