Adósok voltunk még egy utolsó év végi listával, amely nélkül nem indulhat el sem az új év, sem a komoly munka. Szexben különösen gazdag év volt a tavalyi, dőlt ránk a vászonról a bujaság tonnaszám, megszülettek például olyan filmek, mint A nimfomániás vagy a Nedves tájak. Épp ezért ezúttal kénytelenek voltunk külön kategóriákban hirdetni eredményt. Nézzük, melyik volt a legérzékibb, leghamisabb, legaberráltabb, legsokkolóbb szexjelenet 2014-ben! (Aki még mindig nem látta a Holtodiglant, jobban teszi, ha átugorja a Meghökkentő szex részt.)

 

Házastársi szex

A Harry és Sally-ből tudjuk, hogy akkor nem veszett még ki a spontaneitás egy házasságból, ha a pár időről-időre szeretkezik még a konyhakövön. Ezt a teóriát tavaly két hollywoodi komédiában is tesztelték, mindkétszer csúfos kudarc lett a vége.

Rose Byrne és Seth Rogen (Rossz szomszédság)

A Rossz szomszédság házaspárja egy oltári nagy hancúrral szeretné felavatni a frissen vett családi házat, ám ez nem olyan könnyen kivitelezhető, ha az egyéves gyerekük ott bazsalyog a szobában. A szomszédukba költöző egyetemistáknak bizonygatják kétségbeesetten, hogy szülőként is tudnak menő arcok lenni, és egy átpartizott éjszaka után kötnek ki a konyha padlóján. Valami dugásszerűt csak összehoznak, de az orgazmus távoli álom marad.

Cameron Diaz és Jason Segel (Szexvideó)

Cameron Diazéknak legalább sikerült a gyerekeket elpaterolni otthonról, bár így sem akart visszatérni a varázslat a házaséletükbe (legalábbis addig, amíg ki nem találták, hogy forgatnak egy szexvideót). A konyhaköves szex izginek tűnik, ám kényelmi szempontból nem a legideálisabb. Amire meg visszaérnek a díványra, elszáll az ihlet.

- - -

Röhejes szex

Eva Green és Sullivan Stapleton (300 - A birodalom hajnala)

Eva Greenéket aztán nem lehet vádolni életszerűséggel és hitelességgel. A 300 folytatásában olyan a szex, mint amikor két vadállat esik egymásnak, tökéletesen koreografált üzekedésük közben azt várjuk, hogy mikor tépi ki a fogával az egyikük a másik nyaki ütőerét. 

- - -

Telefonszex

Joaquin Phoenix és Scarlett Johansson (A nő)

Ironikus, hogy a tavalyi év legerotikusabb és legmegindítóbb szexjelenetében a felek nem is érnek egymáshoz, sőt, az egyiküknek még teste sincsen. A telefonszexet itt szó szerint kell érteni, Theodore tényleg a telefonjával szexel, vagyis annak szuperintelligens, öntudatára ébredt operációs rendszerével, ami Scarlett Johansson bárkit bezsongató hangján szólal meg. Zseniális húzás volt Spike Jonze rendezőtől, hogy a jelenet hajrájában több mint egy percre teljesen elsötétítette a képet, és rákényszerítette a nézőt arra, hogy a képzeletére hagyatkozzon: rögtön elillant volna a varázs, ha a farkát magányosan ráncigáló Joaquin Phoenixet kellett volna néznünk.

Carla Juri és Selam Tadese (Nedves tájak)

Ha már a konkrét szex nélküli szexjeleneteknél tartunk, a Nedves tájak-ban erre is találunk remek példát. A film egyik szokatlanul meghitt részében a bevállalós hősnőnk ellátogat egy fickóhoz, akinek az a heppje, hogy idegen nők punciját és hónalját borotválja meg. A slusszpoén, hogy amikor a bepörgött csaj a szőrtelenítés végeztével felajánlkozik az ürgének, az rögtön kihajítja a lakásából.

- - -

Meghökkentő szex

Rosamund Pike és Neil Patrick Harris (Holtodiglan)

Szegény Desi (Neil Patrick Harris) már legalább egy évtizede várja, hogy újra szeretkezhessen Amyvel (Rosamund Pike), és amikor végre adódik az alkalom, a fickó el sem akarja hinni, hogy tényleg ez történik vele. Ezzel magyarázható, hogy fel sem tűnik neki, hogy a nő szex közben olyan odaadó, mint egy fadarab, és persze az sem, hogy a csúcsponton előhalász egy szikét a párna alól. David Fincher rendező engem speciel annyira lesokkolt ezzel a váratlan húzással, hogy azon sem akadtam fenn, hogy miért lehet Amy akkor is csurom vér, amikor már elhagyja a rendőrséget. (Érdemes megfigyelni Neil Patrick Harris zseniális kéztartását a világ legrövidebb szopása alatt.)

- - -

Bizarr szex

Hőrich Nóra Lili és Nagy Zsolt (Szabadesés)

Ha Pálfi György szexjelenetet rendez, abból mindig valami különleges sül ki. A Taxidermia dézsás mutatványát a magyar filmtörténet legemlékezetesebb szexjelenetének választottuk meg, és pár éve méltattuk a Final Cut több tucat film részletéből összevágott szeretkezését is. Most a Szabadesés-ben egy extrémen tisztaságmániás házaspár példáján keresztül szemlélteti, hogy mennyire macerás az együttlét, ha az ember közben tetőtől talpig folpackba van becsavarva.

Hőrich Nóra Lili a Szabadesés című filmbenForrás: Vertigo Média

Julianne Moore, Jennifer Gibson, Jonathan Watton és Sarah Gadon (Térkép a csillagokhoz)

David Cronenberg kegyetlenül vicces hollywoodi szatírájának főhősnője, a Havana nevű jobb napokat is látott filmsztár (Julianne Moore) életében valószínűleg hétköznapi történésnek számít, hogy este egy színésszel és egy feltörekvő énekesnővel bonyolódik édeshármasba, de amikor egyszer csak a saját halott édesanyja szelleme csavarodik meztelenül a testére, azon már ő is besokall.

Conny Dachs, Mike Moses, Jérôme Schmoll és Michael Zühlke (Nedves tájak)

Helen (Carla Juri) egy mókás történetet mesél el szimpatikus ápolójának (Christoph Letkowski) egy csapat tinilányról, akik furcsállották a pizza ízét, amit rendeltek, ezért az egyikük biológus apukája megvizsgáltatta az ételt, és kiderült, hogy az négy kölünböző férfi spermáját tartalmazza. Egy szokványos film valószínűleg a fantáziánkra bízta volna azt, hogy hogyan került a pizzákba az a sok sperma, de a Nedves tájak minden, csak nem szokványos. Itt full extrás illusztrációt kapunk Kék Duna keringő-vel, közeliben mutatott farkakkal, és lassított felvételen repülő ondóval. (Érdekes adalék, hogy az egyik hokizó fickó a több mint 150 pornófilmben szereplő Conny Dachs volt, aki A nimfomániás-ban is közreműködött testdublőrként.)

- - -

Jó magyar szex

Petrik Andrea és Kristóf Márton (Utóélet)

Ha jobban belegondolok, ez ebben a cikkben az egyetlen normálisnak tekinthető szeretkezés. Olyan, amiben egymáshoz vonzodó felnőttek örömet akarnak szerezni a másiknak. Életszerű, van íve, és a végén legalább az egyikük el is élvez. Ráadásul tökre örülünk is neki, mert amikor bekövetkezik, már legalább egy órája arra vártunk, hogy végre történjen valami kellemes is a szerencsétlen főhőssel.

Kristóf Márton és Petrik Andrea az Utóélet című filmbenForrás: Vertigo Media

Osvárt Andrea és Simon Kornél (Megdönteni Hajnal Tímeát)

Figyelemre méltó volt a Megdönteni Hajnal Tímeát központi bonyodalmát elindító dugás is. Több dolog miatt hatásos ez a jelenet: hitelesek a nyögések, nagyon jó választás volt a borzongató, ambientes aláfestő zene, illetve az is, hogy főleg a színészek arcára koncentrál a kamera. A kedvenc momentumom, amikor Osvárt Andrea az "Úristen, mit csinálunk?" kérdésre a "Csak hülyülünk" választ adja. Na, azt pont azzal a kétségbeesett hangsúllyal mondja, amit akkor használ az ember, amikor nagyon szeretné, hogy végre elkezdődjön már a szex.

- - -

Különdíj - A nimfomániás

Lars von Trier pornográf opusza a maratoni játékidőhöz képest nem is tartalmazott olyan sok szexet (az öt és félórás rendezői változatban kábé 25 percnyit), viszont cserébe az összes szeretkezés vagy végtelenül nyomasztó, vagy pedig kínosan mulatságos volt - erotikus még véletlenül sem. Nem állítom, hogy mindenkinek örökre elment a kedve a szextől, aki megnézte ezt a filmet, de hogy senkinek nem jött meg hozzá, az tuti.

Stacy Martin összes szexjelenete A nimfomániás rendezői változatából

 

Charlotte Gainsbourg összes szexjelenete A nimfomániás rendezői változatából