Fogadjunk, hogy idén beadja a derekát!

Magyar filmek 2015, Víkend, Gryllus Dorka
Vágólapra másolva!
2015-re a mozinézők annyira leszoktak a magyar filmről, hogy zöme azt mondja: bottal se. De mi optimisták vagyunk. Talán éppen ez az év lesz az, amikor fordul a kocka, és a legbizalmatlanabb nézők is pozitívan csalódnak. Melyek azok a filmek, amelyek csatasorba állnak idén a makacs és kritikus közönség visszahódítására? Mi ezeket a magyar filmeket várjuk legjobban 2015-ben, a cikk végén ne felejtse el kiválasztani, hogy ön melyeket.  
Vágólapra másolva!

Hurok
Rendező:
Madarász Isti

Messze van még bemutató, alig kezdték a vágást, a legvérmesebb reményeket mégis ehhez a filmhez fűzzük. Ennek oka főleg a műfaja: az időkavarós thriller szuper dolog, akár a 12 majom-ra, akár A lé meg a Lolá-ra gondolunk. És végre nem valami lityi-lötyi vígjátékot dobnak oda elénk közönségfilm gyanánt, hanem - remélhetőleg - valami agyas, izgalmas sztorit kapunk.

Madarász Isti rendező szimpatikus figura, projektje mögé pedig beállt Hutlassa Tamás producer, aki utoljára a Kontroll-nál bábáskodott. A főszerepet Száraz Dénes alakítja, a Jóban-rosszban Tamás atyája, aki mozifilmben még nem szerepelt. A női főszereplő Martinovics Dorinának régóta nagy hívei vagyunk. A sztori szerint a pasi elhagyja terhes barátnőjét, hogy a lenyúlt csempészcuccal elhúzzon külföldre, ekkor azonban kisiklik az idő kereke.

Martinovics Dorina és Száraz Dénes a Hurok című filmben Fotó: Fegyverneky Sándor

Mikor jön? Decembernél tuti nem hamarabb.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 50 000

+ + +

Hajnali láz
Rendező:
Gárdos Péter

Gárdos Péter ott volt, amikor a magyar film utolsó virágkorát élte, és maga is több klasszikussal járult hozzá ennek az időszaknak a dicsőségéhez (Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire). Jó ízlése van, humora, biztos keze, és jól működő történetei, amelyeket forgatókönyvíróként maga jegyez.

Piti Emőke és Schruff Milán a Hajnali láz című filmben Forrás: Tivoli Film Produkcio

Most saját szülei története alapján rendezett filmet két csontig soványodott holokauszt-túlélő fiatalról, akik a svédországi kórházi rehabilitáció alatt szeretnek egymásba levelezés közben. A sztori rendkívüli és szép, ráadásul külön súlyt ad neki, hogy megtörtént esetet dolgoz fel: az ilyen filmek szoktak Amerikában Oscart nyerni.

Mikor jön? Ősszel.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 33 000

+ + +

Liza, a rókatündér
Rendező:
Ujj Mészáros Károly

Amit a Liza előzetese ígér, olyan magyar filmben még nem volt soha. Fura, groteszk humora talán a Csinibabáé-ra emlékeztet halványan, viszont a szürreális világ, amit megteremt, egészen új: ironikus és közben szemkápráztató.

Már az az ötlet is, hogy a hetvenes évek Magyarországára kapitalizmust képzelt az író-rendező Ujj Mészáros Károly, meghökkentő - és ehhez még hozzávegyítette Japán különböző egzotikus és misztikus kellékeit. A történet szerint a naiv ápolónő, Liza (Balsai Móni) úgy dönt, hogy képzelt japán barátja mellé egy igazi udvarlót is beszerezne, de a jelöltek sorban elhaláloznak. A romantikus filmek egészen egyedi paródiája készült el itt, vagy üres, vizuális gegparádé? Mindjárt kiderül.

Mikor jön? 2015. február 19.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 40 000

+ + +

Víkend
Rendező:
Mátyássy Áron

Az a pletyka járja filmes berkekben, hogy sikerült egy igazán klassz izgi thrillert csinálni, amin egyébként nem is lepődünk meg annyira, hiszen a rendező Mátyássy Áron már az Utolsó idők-kel és utána az Átok című tévésorozattal is bizonyította: kifinomult eszközökkel tud kiélezett, drámai szituációkat megragadni, miközben messze nem egy lila művészfilmes arc.

Gryllus Dorka a Víkend című filmben Forrás: Győri Márk / Víkend Film Produkció

A Víkend-ben Gryllus Dorka és a Megdönteni Hajnal Tímeát két szépfiúja, Simon Kornél és Lengyel Tamás az erdélyi hegyekbe indulnak kikapcsolódni, és közben puskával menőzni. Meghal egy ember, zsarol egy másik, pénzt kell szerezni gyorsan, közben kialakul valami szerelmi háromszög is, mindehhez Árpa Attila keménykedik mellékfiguraként. Majdnem elfelejtettük! Kemény, bugyiletépős szexjelenet is van a filmben Gryllus Dorka részvételével.

Mikor jön? 2015. második fele

Mennyi nézőt tippelünk neki? 27 000

+ + +

Veszettek
Rendező:
Goda Krisztina

Ez lehet 2015 botrányfilmje. Egy Magyar Gárdára emlékeztető szervezet szerepel benne, és egy roma lány (Törőcsik Franciska), szóval talán nem túl merész feltételezés, ha azt várjuk, téma lesz a filmben a rasszizmus, a cigányellenesség, a szélsőjobboldali gondolkodás.

Fenyő Iván és Klem Viktor a Veszettek forgatásán Fotó: The Orbital Strangers Project

Hogy működik-e majd a Veszettek, leginkább azon múlik, hogy mennyire lesz Amerikai História X-utánérzés. A sztori ugyanis nagyon hasonló: két vidéki fiú egy karizmatikus férfi hatására csatlakozik egy erőszakszervezethez, de aztán egyikük meghasonlik. Kíváncsiságunkat tovább fűti a film költségvetése: 732 millió forinttal támogatta a Veszettek-et a Nemzeti Filmalap, ezzel messze a legdrágább magyar alkotás az utóbbi évekből (mivel a Toldi-t végül lefújták). Mi tudhat ez a film ennyi pénzért?

Mikor jön? Ősszel.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 72 000

+ + +

Gondolj rám!
Rendező:
Kern András

Kern András tizenhét év után újra rendez, ráadásul újra Eszenyi Enikővel játszik egy párt. Ó, ha megismétlődne a Sztracsatella! De szkeptikusok vagyunk. Nem tudjuk elfelejteni, hogy ócska vígjátékokban való szerepléseivel Kern András is részt vállalt abban, hogy mára a nézők totálisan kiábránduljanak a magyar filmekből. Ráadásul a nyáron leforgott film sztorija enyhén giccsgyanús, és a ripacskodásra is nagy teret hagy.

Kern András és Eszenyi Enikő a Gondolj rám! című filmben Fotó: Vermes Kata

Az orvos megtudja, hogy halálos beteg, ezért önzetlen szeretetből nekiáll megutáltatni magát mindenkivel, hogy azoknak könnyű legyen a gyász. Amikor kiderül, hogy mégsem haldoklik, vissza kell csinálni mindent. Bizakodásra ad okot, hogy Vámos Miklós ötlete alapján készült a film (társíróként is közreműködött), illetve, hogy - a Sztracsatellá-hoz hasonlóan - Presser csinálja a zenét, és Kern is énekelni fog. Kesernyés, depressziós doktort akarunk!

Mikor jön? Állítólag februárban.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 67 000

+ + +

Anyám és más futóbolondok a családból
Rendező:
Fekete Ibolya

Ez a másik film, amire nagyon rá vagyunk pörögve. Egy huszadik századot felölelő családtörténet egy tüneményesen zizi anyafigurával, aki keresztül-kasul hurcibálja a szeretteit az országon, ha veszélyt szimatol. A történet alapja valós, a rendező Fekete Ibolya saját édesanyjáról mintázta a főszereplőt, aki 94 évet élt, és huszonhétszer költözött.

Anyám és más futóbolondok a családból Forrás: Cinema Film

A fantasztikus Ónodi Eszter alakítja az anyát, ez már jó ok arra, hogy lelkesedjünk, ráadásul Básti Juli, Bartsch Kata, Gáspár Tibor is feltűnnek a filmben. Nincs elég filmünk, amely a huszadik század magyar történelmét dolgozná fel a személyes élettörténetek felől, pedig ez nemcsak érdekes téma, de fontos is. Fekete Ibolya rendező "mulatságos, kedélyes és szomorkás" történetet ígért, egy családról, amely eléggé "hibbant társaság volt".

Mikor jön? Ősszel.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 17 000

+ + +

Mancs
Rendező:
Pejó Róbert

A film legnagyobb rajongói voltunk előre, aztán megpillantottuk az előzetesben táncoló virsliket, és megrettentünk. Remek ötlet Mancs, a 2006-ban elpusztult, híres miskolci mentőkutya életéből családi filmet csinálni: egy egész ország vár kiéhezve a pozitív hősökre. Ráadásul a cuki kutyás film jó műfaj, Trill Zsolt meg remek színész.

Tehát minden adott, hogy egy megható, de vidám, népszerű film szülessen Mancs sztorijából. Erre telerakják idétlen animációs betétekkel? Abban reménykedhetünk, hogy csak az előzetesben volt belőle túl sok, és a kész filmben a végefőcím alatt fut majd félképernyőn érdekes poénként. Nagy kérdés az is, hogy jó sztorit eszkábáltak-e össze az alkotók - mert, ugye, nem Mancs valódi történetét dolgozza fel a film, van is ebből már vita a stáb és az egykori gazdi között. Mi nem várunk dokumentumfilmet, de legyen marha jó a forgatókönyv.

Mikor jön? 2015. január 29.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 120 000

+ + +

Dumapárbaj
Rendező:
Paczolay Béla

A Hadházi László, Kiss Ádám és a kitömött fenekű Eszenyi Enikő főszereplésével készült stand-upos vígjátéktól kicsit elriasztott minket az előzetes, és pláne a kiadott filmrészlet, mivel mi nem fedeztünk fel benne sok vicces elemet Eszenyi hátsóján kívül.

Tingli-tangli magyar komédiákkal tele a padlás, viszont Kiss Ádámot közel félmillióan szeretik a Facebookon, tehát valószínűleg nagyobb tömegek várják repesve, hogy mozivásznon is döngjön a népszerű humor (kérdés, hogy hajlandóak lesznek-e fizetni is ezért). A sztori szerint a kiöregedett humorista és a rivális fiatal kolléga színpadon mérik össze, mit tudnak.

Mikor jön? 2015. január 15.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 18 000

+ + +

Argo 2
Rendező:
Árpa Attila

Hasonló a helyzet az Argo 2-vel is: vélhetően nem fogja megújítani az akció-vígjáték zsánert, viszont a 2004-es első résznek valóságos kultusza alakult ki, és rengetegen várják a folytatást.

Bicskey Lukács, Kiss József és Kovács Lajos az Argo 2-ben Forrás: InterCom

A pancser bűnbanda (Kovács Lajos, Scherer Péter, Bicskey Lukács és Kiss József) ezúttal egy japán szindikátus megbízásából próbál megszerezni egy értékes információkat rejtő adathordozót. Fel fog robbanni egy ház, Kulka János egy Fekete Lótusz nevű nindzsát alakít, és Kiss József karaktere túlélte a fejlövést - talán ennél többet nem is kell tudnunk a filmről, most már mindjárt jön úgyis. Árpa Attila szerint "baszott jó" lett.

Mikor jön? 2015. március 12.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 120 000

+ + +

Parkoló
Rendező:
Miklauzic Bence

Ettől a filmtől kicsit tartunk: ha jól értjük, egy hetedik kerületi foghíjtelken játszódó, kvázi kamaradráma, amelyben a lecsúszott, ámde érzelmes parkolóőr és egy gátlástalan menedzser vesznek össze egy árnyékos parkolóhely miatt. A bagatell vita mélyebb társadalmi konfliktusokat rejt, de irtó jó forgatókönyv kell ahhoz, hogy lekösse a néző figyelmét ez az inkább rövidfilmhez elegendő sztori.

Mikor jön? 2015. január 22.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 8000

+ + +

Tiszta szívvel
Rendező:
Till Attila

Vajon hányan lesznek kíváncsiak a kerekes székes gengszterekre? Mennyire lesz alkalmas ez a történet arra, hogy nézők tömegeit csábítsa vissza a mozikba? Viszont a Pánik, Till Attila első filmje jó volt, és Thuróczy Szabolcs fergeteges színész.

Fenyvesi Zoltán a Tiszta szívvel című filmben Forrás: Laokoon Filmgroup

Mikor jön? Ősszel.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 42 000

+ + +

Liliom ösvény
Rendező:
Fliegauf Bence

Nem sokat lehet róla tudni: múlt nyáron leforgott, szürreális mese, és Stefanovics Angéla alakítja benne a főszerepet. "A szülők válása után a kisfiú az apával marad, az anyával ritkán találkozik, ezeknek a találkozásoknak a története a film" - mesélte róla Fliegauf Bence rendező. Anya és fia mesék segítségével kutatják együtt a múltat. Fliegauf jó sokszor meglepett már minket, most is ezt várjuk.

Sótonyi Bálint és Stefanovics Angéla a Liliom ösvény című filmben Fotó: Szőke Dániel Bogdán

Mikor jön? 2015 nyara, ha minden jól megy.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 8 000

+ + +

Zero
Rendező:
Nemes Gyula

Agyament művészfilmre számítunk. A 2017-ben játszódó, fogyasztói társadalom elleni szatírában egy fiatal méhész (Kovács Krisztián) ráébred, hogy kihalnak a méhek, ekkor bekattan, és anarchista-terrorista akcióba kezd a fogyasztói társadalom ellen. Érdekesség, hogy váltakoznak a filmes műfajok: fekete-fehér burleszkként indul, aztán átvált melodrámába, a harmadik rész meg akciófilm lesz.

Martina Kratka a Zero című filmben Forrás: Katapult Film

Mikor jön? Ősszel.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 6000

+ + +

Saul fia
Rendező:
Nemes Jeles László

Akik látták, azt mondják, nagyon felkavaró, erős film: egy kézikamera követ szorosan egy férfit a koncentrációs táborban. A film 1944 őszén játszódik, abban a két napban, amikor az auschwitzi lágerben fellázadtak a sonderkommando tagjai, azok a foglyok, akiknek a gázkamrák és krematóriumok működtetése volt a feladatuk.

Urs Rechn a Saul fia című filmben Forrás: Laokoon Filmgroup

Mikor jön? Attól függ, melyik filmfesztivál válogatja be.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 7000

+ + +

Az éjszakám a nappalod
Rendező:
Dési András György és Móray Gábor

Czukor Balázs álmatlanságát orvoslandó beleveti magát a pesti éjszakába. Az eddig rövidfilmeket készítő alkotópáros (Dési András György és Móray Gábor) egyik célja az volt, hogy megörökítsék a mai Budapest éjszakai életének jellegzetes helyszíneit és szubkultúráit. Néhol szürreális, néhol thrillerhez közelítő fekete komédiaként írják le a filmjüket. A filmben szerepel még a Pintér Béla és Társulatában játszó Szamosi Zsófia, valamint Anger Zsolt, Pálos Hanna. A látványt Pater Sparrow tervezte, zene: Zagar.

Pálos Hanna és Czukor Balázs Az éjszakám a nappalod című filmben Fotó: Kántor László

Mikor jön? Ősszel.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 15 000

+ + +

Balaton Method
Rendező:
Szimler Bálint

Az Itt vagyok című kisfilmmel Cannes-t is megjárt Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr zenés útifilmet forgatott. Valami olyasmire számítunk, hogy a Quimby, a Punnany Massif, az Akkezdet Phiai meg más zenekarok jönnek-mennek, dumálnak, zenélgetnek különböző balatoni művházakban, hajnalban a kihalt szabadstrandon, esetleg vasúti töltésen, a hetes úton egy kisbuszban.

Egy kocka a Balaton Method című filmből Forrás: Szemerey Bence

A srácok korábban csináltak egy sajátos hangulatú videoklip-sorozatot (Kodály Method), a film voltaképp ebből nőtt ki. Az IndieGoGo site-on gyűjtöttek rá pénzt, és lehet, hogy hagyományos moziforgalmazásba sem kerül, hanem különböző eseményeken, bulin, koncerteken vetítik majd.

Mikor jön? 2015. március 6.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 5000

+ + +

A szerdai gyerek
Rendező:
Horváth Lili

Horváth Lili a Napszúrás című korábbi rövidfilmjének témáját variálja tovább: az állami gondozásból kikerült tizenéves lány szeretné magához venni nevelőintézetben levő kisfiát, de egyre kilátástalanabb lesz a helyzete. Szociodráma, biztos nyer majd több díjat.

Thuróczy Szabolcs és Vecsei Kinga A szerdai gyerek című filmben Fotó: Szilágyi Lenke

Mikor jön? Ősszel.

Mennyi nézőt tippelünk neki? 4000