Meghalt Rod Taylor

Rod Taylor
Vágólapra másolva!
84 éves korában elhunyt Rod Taylor. Első főszerepét H. G. Wells Az időgép című klasszikus sci-fijének 1960-as feldolgozásában játszotta el, legtöbben Alfred Hitchcock Madarak című horrorfilmjéből emlékezhetnek rá.
Vágólapra másolva!

Taylor Ausztráliában született, illusztrációkat készített újságok számára, illetve bokszolóként is kipróbálta magát. Laurence Olivier alakítása a III. Richárd című Shakespeare-darabban akkora hatással volt rá, hogy eldöntötte, ő is színész akar lenni.

Az ötvenes években mellékszerepek jutottak neki hollywoodi filmekben, együtt játszott James Dean-nel és Elizabeth Taylor-ral az Óriás-ban, Deborah Kerr és Rita Hayworth főszereplésével készült Külön asztalok-ban is feltűnt. Az áttörést Az időgép hozta el számára. A filmben egy angol feltalálót alakít, aki a jövőben egy nukleáris háború következményeit nyögő, titokzatos társadalmat talál.

Rod Taylor Az időgép című filmben Forrás: Mokép

A hatvanas évek első felében felkapott színész volt Hollywoodban, ugyanolyan jól állt neki a könnyed komédiázás, mint a kemény akcióhős-szerep. Ő adta Pongó hangját az 1961-es 101 kiskutyá-ban, a 36 óra című világháborús thrillerben tőle szokatlan módon egy gonosz karaktert játszott, A fontos személyek-ben egy repülőtér várótermében zsúfolódtak össze a korszak sztárjai (Richard Burton, Elizabeth Taylor, Orson Welles), és köztük volt Taylor is.

Leghíresebb szerepét Alfred Hitchcocktól kapta, ő védelmezte Tippi Hedren-t az állatok haragjától a Madarak-ban. Karrierjének egyik legizgalmasabb pontja a kevésbé ismert, 1968-as Gyémántvadászok című kalandfilm, amelyben egy veszélyes afrikai küldetést elvállaló zsoldoskapitányt alakít. Ez a film Tarantino fantáziájában is megragadt.

Rod Taylor a Madarak című filmben Forrás: Mokép

A hetvenes évektől kezdve egyre ritkábban vállalt szerepet mozifilmekben, ebből az időszakából a Zabriskie Point-ot és a Vonatrablók című John Wayne-westernt érdemes kiemelni. Utoljára a Becstelen brigantyk-ban láthattuk egy parányi szerepben, ő alakította Winston Churchillt. Szívrohamban halt meg szerda este, utolsó perceiben vele volt a családja és barátai.