Matthew McConaughey a Tökéletlen idők (Dazed and Confused) című időkapszulaként működő, bulizós tinifilmmel robbant be, amely a legjobb felnőtté válásról szóló filmeket összegző listánkon is előkelő helyen szerepelt. A gyönyörű texasi dialektusban beszélő színész egy hihetetlenül laza, életét gondtalan flangálással töltő csajozógépet alakított a Tökéletlen idők-ben, aki hiába ballagott már el évekkel ezelőtt, még mindig szívesen lóg együtt gimnazistákkal. A világ legjobb DVD-kiadójának, a Criterionnak köszönhetően most azt is láthatjuk, hogy miképpen született meg ez a mára legendássá vált karakter a próbákon.

Már a próbán is látványosan egyben volt a figura. Azt hihetnénk, hogy McConaughey magát alakította a filmben, azért árad belőle ekkora természetességgel a lazaság, de ő azt mondta, hogy csupán ismeri ezt a típust, ő nem ilyen volt. Richard Linklater rendező szerint azért imádja mindenki Woodersont, mert minden településen van egy ilyen figura. Mindenkinek eszébe juthat róla egy Wooderson, akit ismert kamaszként.

A felvételen először az egyik kocsis jelenetet játssza el McConaughey az elsőéves gimis Mitchet alakító Wiley Wiggins-szel, aztán pedig jön a faltámasztós rész és Wooderson klasszikus mondata:  „Azt bírom a gimnazista lányokban, hogy akárhogy is öregszem, ők mindig egyformán fiatalok maradnak.”