Félmilliárd forinttal támogathatjuk Depardieau szibériai kalandját

2015.01.15. 16:49

Ötszázmillió forintos támogatásra szóló szándéknyilatkozatot kapott a Magyar Nemzeti Filmalapból a magyar-osztrák-német koprodukcióban készülő, orosz fogolytáborban játszódó It’s Showtime Siberia!  Ahhoz, hogy megkapja a produkció a támogatást, garantálniuk kell a film költségvetésének fennmaradó részét, illetve a teljes szereposztást. Leszámítva az azóta lefújt Toldi 900 milliós támogatását, ilyen magas összeget egyben még nem ítélt oda a Filmalap. A produkció teljes költségvetése 3,5 milliárd forint, hazai támogatás megszerzésével megnyílt az út az osztrák és német tartományi filmalapok támogatásának elnyerése felé. Ez azért is fontos, mert a filmet Magyarországon, Ausztriában és Németországban forgatják majd.

A Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjének első világháborús fogolytáborokban történt színpadra állításáról szóló igaz történet megfilmesítésére az 1977-es The Children of Theatre Street című dokumentumfilmért Oscar-díjra jelölt, erdélyi származású, magyarul kitűnően beszélő rendezőt, Robert Dornhelmet nyerték meg, a forgatókönyvet Tasnádi István (Made in Hungária) írta, a film operatőre pedig Vecsernyés János lesz.

Gérard DepardieuForrás: Pathé Films

Az It's Showtime Siberia! - amelynek magyar munkacíme Túl az Óperencián - főszereplői A Végzet Ereklyéi: Csontváros, a Sweeney Todd című filmekből és a Twilight sorozatból ismert brit Jamie Campbell-Bower és a Tudorok című filmsorozatban Tudor Máriát játszó ír Sarah Bolger lesznek, a mellékszereplők között pedig Gerard Depardieu-t is láthatjuk, aki egy orosz fogolytábor-parancsnokot alakít.

A film vezető producere, Kalmár Péter azt szeretné, hogy ez legyen az a Magyarországhoz és a magyarokhoz kötődő filmes produkció, amely ugyanúgy meghódítja majd a világot, mint száz éve az eredeti Csárdáskirálynő. "2015 őszén megkezdődhet a forgatás, és reális cél a 2016-os nemzetközi bemutató." - tette hozzá Kalmár Péter.