Tíz film, amit a legjobban várunk az idén

2015.01.16. 14:36

2015-ben egy csomó fantasztikusnak ígérkező film vár ránk. A dús szakállú Leonardo DiCaprio addig nem nyugszik, amíg meg nem leckézteti az őt cserbenhagyó Tom Hardy-t, Tarantino bevisz minket a téli erdőbe, Nicole Kidman pedig Arábiai Lawrence nyomdokaiba lép. És ez még semmi, jön minden idők legvéresebb Macbeth-je és Terrence Malick legújabb költői látomása.

 

Háromrészes sorozatunk végéhez értük, ezeket a filmeket várjuk a legjobban 2015-ben. Ha lemaradt volna róluk, az első részt itt, a másodikat pedig itt olvashatja el.

10. Macbeth
Rendező:
 Justin Kurzel

Marion Cotillard és Michael Fassbender a Macbeth című filmbenForrás: StudioCanal

Alapból nem kapunk a szívünkhöz, amikor azt olvassuk, hogy egy újabb Shakespeare-adaptáció készül, na de a Macbeth a drámaíró egyik legvéresebb, legkegyetlenebb és leginkább filmre kívánkozó műve, ráadásul a Snowtown rendezője készítette - az a film az egyik legdurvább, amit életünkben láttunk. Kurzel nem kísérletezik más korokkal és helyszínekkel, inkább a darab kegyetlenségére és a véres csatajelenetekre helyezi a hangsúlyt. A címszereplőt és gonosz feleségét Michael Fassbender és Marion Cotillard alakítja. Már nagyon várjuk, hogy dölyfösen, feldühödve, az őrület határán láthassuk ezt a két, nem mindennapi tehetséggel megáldott színészt. Cotillard ki is készült kicsit a szereptől: "Lady Macbeth-tel tényleg nagyon sötét vizekre eveztem, és most valami könnyedségre van szükségem."

---

9. Legend
Rendező: 
Brian Helgeland
Világpremier: 2015. szeptember 25.

Tom Hardy és Tom Hardy a Legend című filmbenForrás: Studiocanal

A hatvanas évek lüktető Londonjában játszódó gengszterfilm, amely egy valós és nagyon is hírhedt maffiózó ikerpárról szól? Hogyan lehetne ezt még fokozni? Hát úgy, hogy mindkét testvért ugyanaz a színész, az ilyen szerep(ek)re született Tom Hardy játssza. A Legend-et Brian Helgeland írta és rendezte, akitől remek ajánlólevél, hogy ő jegyezte a Szigorúan bizalmas forgatókönyvét, illetve ő áll a Mel Gibson-féle Visszavágó mögött. A premierre várva, előtanulmányként tanulságos lehet megnézni a részben a Kray-ikerpár által inspirált, zseniális Az előadás-t, elsőként ez a film mutatta be kendőzetlen vadsággal a hatvanas évek londoni alvilágát.

---

8. The Hateful Eight
Rendező:
 Quentin Tarantino
Világpremier: 2015. november 13.

Quentin Tarantino a The Hateful Eight forgatásánForrás: Samuel L. Jackson

Az új Tarantino-film mindig eseményszámba megy. Hát még most, hogy végre nem csak megidézi a műfajt, vagy eljátszik néhány motívumával, hanem egy hamisítatlan westernt tesz le elénk az asztalra. A postakocsi utasai a rájuk törő vihar miatt egy világvégi fogadóban ragadnak, ahol a westernfilmek összes marcona típuskaraktere képviselteti magát. Tarantino bizonyára vérben tapicskolva, fergeteges szövegek kíséretében ugrasztja őket egymásnak. Jennifer Jason Leigh alakítja az egyetlen nőt a társaságban, aki a Kurt Russel által játszott fejvadász foglya.

---

7. The Revenant
Rendező: 
Alejandro González Iñárritu
Világpremier: 
2015. december 25.

Leonardo DiCaprioForrás: 20th Century Fox

Iñárritu karrierjének eddigi legmagasabb csúcsára érkezett a Birdman-nel, de ő nem lazsál, jelenleg a kanadai vadonban forgatja következő filmjét. Emiatt a bosszúwestern miatt néz ki úgy Leonardo DiCaprio, mint egy ősember. Pórul járt hegyi embert alakít, akit egy medve megmarcangolt, a társai pedig nem segítettek rajta, hanem kirabolták és a sorsára hagyták. a rongyokba öltözött, bozontos szakállú DiCaprio nem adja fel, utat tör magának az erdőben. Reszkethet az őt cserben hagyó Tom Hardy. A fényképezésért a Birdman operatőre, Emmanuel Lubezki felel, szóval most is lenyűgöző képekre és trükkös kameramozgásokra számíthatunk. 

---

6. The Early Years
Rendező:
 Paolo Sorrentino
Világpremier: 2015. május 21.

Cseh Anna MáriaForrás: Origo

Sorrentino az egyik legnagyobb élő rendező, aki A szerelem következményei-vel nyűgözte le először a világ európai filmeket szerető részét, aztán múlt évben már az Oscart is elnyerte A nagy szépség-gel. A történettől függetlenül, elég ha a nevét látjuk a plakáton, gyakorlatilag már az biztossá teszi, hogy egy fantasztikus filmet fogunk látni. A The Early Years egy visszavonult karmester (Michael Caine) életét járja körbe, aki nyugalomban él a lányával (Rachel Weisz) Svájcban, de aztán felkérik, hogy lépjen fel az angol királyi család egyik ünnepségén. Cseh Anna Mária volt modell (A fény ösvényei) is felbukkan a filmben egy kisebb szerepben.

---

5. Knight of Cups
Rendező: 
Terrence Malick
Világpremier: 2015. február

Knight of Cups az előző évi válogatásunkban is szerepelt, de mit számít egy év késés egy olyan rendező karrierjében, aki egyszer már több mint tizenöt évre visszavonult? Most már biztos a bemutató, a berlini filmfesztiválon lesz a film világpremierje. Az előzetes alapján a Knight of Cups a jellegzetes malicki stílusjegyek felvonultatása mellett újdonságként a mértéktelen hedonizmus és non-stop partizás világába repít el, amelyben olyannyira elmerül a Christian Bale alakította főszereplő, hogy elfelejti ki is akart ő lenni valójában. Cate Blanchett és Natalie Portman alakítja a két legfontosabb mellékszereplőt.

---

4. Crimson Peak
Rendező:
 Guillermo del Toro
Magyarországi premier: 2015. október 15.

Tom Hiddleston a Crimson Peak című filmbeForrás: Universal

Del Toro felváltva készít megaköltségvetésű látványfilmeket és személyesebb hangvételű, a régi spanyol nyelvű filmjeinek nyomvonalán haladó műveket. A Crimson Peak című romantikus horror szerencsére az utóbbi csoportba tartozik, és gótikus, mesebeli látványvilágával az Ördöggerinc-hez és a Faun labirintusá-hoz hasonlít. A rendező a Jane Eyre-t és a Kékszakáll-at emlegette ihletforrásként, itt is egy fiatal nő (Mia Wasikowska) érkezik egy nagy, ódon házba, ahol a férjjelöltről (Tom Hiddleston) kiderül, hogy van egy sötét oldala is, valamint a házban lakik a féltékeny, állandóan áskálódó nővére (Jessica Chastain).

---

3. Queen of Desert
Rendező:
 Werner Herzog
Világpremier: 2015. február

Nicole Kidman és James Franco a Queen of the Desert című filmbenForrás: Evolution Entertainment

Grandiózus történelmi eposz vagy szikár életrajzi dráma? Majd meglátjuk. Gertrude Bell angol régész, utazó, író és kém életéből mindkettőt lehetne forgatni, hiszen női Arábiai Lawrence-ként is emlegették, ő volt az, aki az első világháború idején meghúzta a mai Irak és Jordánia határait. A főszerepben Nicole Kidmant láthatjuk, feltűnik még Robert Pattinson és James Franco, rendezői székben pedig tökéletesebb ember nem is ülhetne: Herzog ugyanis akkor van leginkább az elemében, ha vad tájakra elutazó, szélsőségesen elhivatott és kalandvágyó emberekről készít filmet, gondoljunk csak a Klaus Kinskivel készült közös munkáira, legfőképpen a Fitzcarraldó-ra.

---

2. That’s What I’m Talking About
Rendező:
 Richard Linklater

Tökéletlen időkForrás: Alphaville

A felnövéstörténetek mestere régebben a Tökéletlen idők „szellemi folytatásaként” beszélt a That’s What I’m Talking About-ról, abban az értelemben, hogy bár egyetlen régi szereplő sem tűnik fel benne, hangulatilag hasonlít egymáshoz a két film. Most, hogy már leforgatta, a Sráckor nem hivatalos folytatásaként is el tudja képzelni legújabb filmjét, mivel az egyetemi évkezdetről, egy új világ megismeréséről szól, szóval az életnek pontosan arról az időszakáról, amelyhez elérve a Sráckor befejeződött. A Tökéletlen idők mintájára most is fiatal, ismeretlen színészeket foglalkoztatott Linklater. Bízzunk benne, hogy a mintát abban is követi, hogy ez a filmje is tele lesz sztárcsináló epizódszerepekkel.

1. Silence
Rendező:
 Martin Scorsese
Világpremier: 2015 vége

Martin Scorsese a Viharsziget forgatásánForrás: UIP-Duna Film

Régóta próbálta megvalósítani a mentoruk után Japánba utazó ferences hittérítőkről szóló szerelemprojektjét Scorsese. Most végre összejött, ráadásul fantasztikus színészeket gyűjtött össze hozzá: Liam Neeson emlékeztethet mindenkit arra, hogy a nagy akciózásban nem felejtette el a mesterségét, a fiatalabb szerzeteseket pedig két sztárság közelébe került, feltörekvő tehetség, Andrew Garfield és Adam Driver alakítja. Mivel a hit, és annak megélése a mindennapokban a film központi témája, ezért A Wall Street Farkasá-nak az ellentétére számítsunk. Nem győztük meg, hogy ezértt a filmért érdemes a leginkább számolni a napokat? Azért lett az első a listán a Silence, mert Scorsese éveken át harcolt ezért a filmért, és az ő ízlésében vakon meg lehet bízni.

+ + +

Nem érti, miért hiányzik a legjobban várt filmje a listáról?

Először nézze át a cikksorozat első és második részét, hátha ott megtalálja. Egyébként a következő szabályokat követtem a filmek kiválasztásakor:

- 2015 folytatásos látványorgiával (Star Wars 7, Bosszúállók: Ultron korakülön cikkben foglalkoztunk, ők most nem játszottak.

-  Olyan filmek, amelyeket már bemutattak valahol, nem szerepelhettek, most ismeretterjesztő jelleggel messzire tekintettem előre, és csak a világpremier előtt álló filmekkel foglalkoztam. Így akármennyire is várjuk Paul Thomas Anderson füvezős krimijét, Peter Strickland bizarr szerepjátékokban bővelkedő szerelmesfilmjétA Girl Walks Home Alone at Night című iráni vámpírwesternt vagy a Black Sea című tengeralattjárós filmet, ők most kiestek. 

- Azokat a filmeket is kihagytam, amelyeket 2015 első harmadában biztos, hogy bemutatnak Magyarországon, mivel úgyis mindjárt jönnek. Az Ex Machina című robotos sci-fi és a Chappie című szintén robotos sci-fi köszönt el emiatt a listától.

- Csak olyan filmek szerepelhettek az összeállításban, amelyeknél reális esély mutatkozik arra, hogy bemutatják 2015-ban. Emiatt hagytam ki például a Coen testvérek Hail, Caesar! című filmjét.